Največja rivalstva v teniški zgodovini

V odprti dobi tenisa smo bili priča nekaj zares tesnim rivalstvom, ki so zaznamovala teniško igro in šport nasploh. Rivalstva lahko ustvari več dejavnikov; včasih je to spopad različnih stilov iger in osebnosti igralcev, drugič so lahko to epski in dolgotrajni dvoboji s tesnimi izidi. Pogosto k rivalstvom vodijo tudi besedni obračuni dveh igralcev, pogosto pa so lahko vsi ti faktorji združeni. Pogosto dobimo rivalstvo, ko se v isti dobi merita dva enakovredna teniška šampiona, ki oblikujeta teniški vrh. Spodaj sledi nekaj največjih in najbolj tesnih rivalstev v teniški zgodovini.

Bjorn Borg in John McEnroe

Gre za enega večjih če ne celo največje rivalstvo v zgodovini tenisa. Igralca Bjorn Borg in John McEnroe sta skupno odigrala 22 dvobojev, vsak izmed njiju je dosegel po 11 zmag. Zaradi njunih povsem različnih osebnostih je rivalstvo opisano kot “ogenj in led”. McEnroe je bil znan kot bolj čustven igralec zaradi svojih izpadov na igrišču, medtem ko je bil Borg izjemno hladen igralec. Njun najbolj znan obračun v Wimbledonu je pripadel Borgu z 1–6, 7–5, 6–3, 6–7(16–18), 8–6.

Roger Federer in Rafael Nadal

Mnogi menijo, da sta to najboljša igralca, ki sta kadarkoli stopila na teniško igrišče. Skupaj sta vrhu teniške lestvice kraljevala šest let zapored, med letoma 2005 in 2010. Nadal je bil dolgo znan kot Federerjev trn v peti, saj je njuno razmerje zmag in porazov znašalo do njegovega velikega povratka 23-11 v korist Nadal. Federer je imel predvsem težave z visokim odbojem Nadalovih žogic na njegov enoročni backhand, kar ga je prisililo k večjemu številu napak in nekoliko manj agresivni igri. V zadnjih letih je bolj dominiral Švicar in se Špancu približal na razmerje zmag 23-15. Oba sta zaznamovala teniško igro z različnima slogoma igre; Federer je navduševal z raznovrstno in lahkotno igro ter tehnično skoraj popolnimi udarci, Nadal pa je bil pravo nasprotje; njegova zanj značilna defenzivna igra je temeljila na udarcih z osnovne črte in ekstremno rotiranimi žogicami. Dva povsem različna sloga igre, ki sta tenisu dala ogromno in še vedno navdušujeta gledalce povsod po svetu.

Kim Clijsters in Justine Henin-Hardenne

Med Belgijkama je dolgo rivalstvo dobilo epilog na 25 tekmah, vključujoč 8 tekem na turnirjih za Grand Slam. Njuna zadnja tekma se je odvila v 4. krogu Wimbledona 2010, kjer je Kim Clijsters slavila v treh nizih in povedla v medsebojnem razmerju s 13-12. Justine je na koncu trdila, da ji je njuno rivalstvo pomagalo izboljšati njeno igro in brez njunih dvobojev ne bi postala tako uspešna igralka.

Rafael Nadal in Novak Djokovic

Dva velikana svetovnega tenisa sta med seboj odigrala 50 dvobojev, z razmerjem zmag 26-24 v korist Djokovića. Nadal je prevladoval na pesku in travnati podlagi, medtem ko je Djoković dominiral na trdi podlagi. Njun najbolj znan dvoboj v finalu Odprtega prvenstva v Avstraliji leta 2012 se je končal s slavjem Srba po 5 urah in 53 minutah. To je najdaljši finale turnirjev za Grand slam v odprti dobi. Oba igralca sta znana kot nepopustljiva borca, njuni dvoboji pa so bili epski s spektakularnimi točkami.

Andre Agassi in Pete Sampras

Rivalstvo med njima je potekalo v 90ih letih prejšnjega stoletja. Bila sta najuspešnejša tenisača tistega obdobja in odigrala skupno 34 tekem, od tega jih je 20 dobil “Pistol Pete”. Kljub temu, da je Sampras dobil kar 14 Grand Slam naslovov, mu ni uspelo doseči zmage na vseh štirih turnirjih velike četverice, s čimer pa se lahko pohvali Agassi. Oba sta bila znana po odličnem servisu in returnu. Odigrala sta veliko nepozabnih dvobojev, eden boljših pa je bil gotovo četrtfinale Wimbledona leta 1993. Sampras je takrat kljub izjemnemu povratku Agassija slavil s 6-2, 6-2, 3-6, 3-6, 6-4.

Serena Williams in Venus Williams

Venus Williams in Serena Williams (rojeni 17.6.1980 in 26.9.1981) sta teniški igralki in sestri, ki sta se srečali 29-krat na profesionalnih turnirjih, nazadnje letos v Indian Wellsu. Serena je v medsebojnih dvobojih uspešnejša s 17 zmagami na skupno 29 tekmah. Obe sta prvič postali številka ena svetovnega tenisa leta 2002; Venus je bila na vrhu skupno 11 tednov, Serena pa kar 316 tednov. Sestri Williams sta edini igralki v odprti dobi, ki sta igrali v štirih zaporednih Grand Slam finalih; prav vse je dobila mlajša od obeh sester. Venus je skupno osvojila 49 turnirskih zmag (od tega 8 Grand Slam turnirjev), Serena pa ima kar 23 zmag s turnirjev velike četverice od skupno 72 na WTA turnirjih.

Chris Evert in Martina Navratilova

Eno največjih rivalstev v ženskem tenisu sta spisali Chris Evert in Martina Navratilova, ki sta se med seboj pomerili kar 80-krat, Navratilova pa vodi s 43-37 v zmagah. Obe igralki sta prevladovali v ženskem tenisu med letoma 1973 in 1988. Evertova je odigrala rekordnih 34 finalov na Grand Slam turnirjih, prevladovala je predvsem na pesku in sklenila kariero s 94,5-odstotno uspešnostjo na posamičnih tekmah. Na drugi strani je bila Navratilova uspešnejša na travnati podlagi in prevladovala z igro servis-volej. Evertova se je na začetku svoje poti zdela nepremagljiva, dokler ni na sceno prišla Navratilova, ki je s svojo napadalno igro poskrbela za mnoge največje rivalstvo v ženskem tenisu.

Steffi Graf in Monika Seleš

Rivalstvo med Moniko Seleš in Steffi Graf je zaznamovano s špekulacijo o tem, kako bi se rivalstvo razvijalo, če ne bi bilo tragičnega incidenta leta 1993. Obe Igralki sta dominirali v vrhu svetovnega tenisa v začetku 90ih let, vrhunec pa je rivalstvo doseglo med letoma 1992 in 1993. Igralki sta se takrat srečali v treh od štirih zaporednih finalih na turnirjih za Grand Slam. Seleševa po napadu neprištevnega oboževalca ni bila več tako dominantna igralka, od takrat naprej je osvojila le še en turnir za Grand Slam leta 1996 v Avstraliji.