TENIŠKA PREHRANA

Prehrana je pomemben del optimalne pripravljenosti vsakega športnika, tako tudi teniškega igralca. Premišljeno prehranjevanje in hidracija pred in po teniški igri vam bosta zagotovo prihranila marsikatere mišične bolečine med in po treningu ali tekmi.  Ena izmed priljubljenih jedi teniških igralcev zvečer pred tekmo so testenine z različnimi vrstami mesa; torej okusna kombinacija ogljikovih hidratov in proteinov. Za boljšo aromo in lahkotnost obrokov kulinariki priporočajo uporabo belega vina za pripravo mesnih omak. Sodobnejše veje nutricistike dajejo večji pomen proteinskim jedem (jajčni beljaki, pusto meso). Vsekakor so proteini kritični za vzdrževanje telesne moči, vendar pri njihovi uporabi ne gre pretiravati. Pri vključevanju proteinov v prehrano športnika je pomembno, da se zavedamo sledečih dejavnikov:

• Če zaužijemo preveč proteinov, se presežek le-teh skladišči v maščobnih celicah.
• Za rast in obnovo mišične mase imata pomembno vlogo tudi sadje in zelenjava; magnezij je nujen za presnovo in za gradnjo beljakovin.
• Če športnik zaužije premalo ogljikovih hidratov, telo začne porabljati beljakovinske zaloge. Presnova beljakovin je obremenjujoča, ker beljakovine pri razgradnji poleg energije sproščajo tudi nevaren dušik. Telo ga zazna kot strup, ki ga morajo predelati jetra, levice pa izločiti. Veliko zaužitih beljakovin namreč pomeni veliko strupenega dušika.