IGRALNE POVRŠINE

Tenis se lahko igra na prostem, v balonu ali v dvorani. Teniško igrišče je lahko travnato, prekrito s posebnim peskom (tenisit), asfaltirano ali iz umetnih mas. Igrišče je dolgo 23,77 m in za igro posameznikov široko 8,23 m, medtem ko je za igro dvojic razširjeno z dodatnim pasom, tako da je široko skupaj 10,97 m. Ob robu igrišča je predviden prostor, kamor lahko igralci tečejo po žoge, ki so se že enkrat odbile na njihovi strani, potem pa zapustile igrišče (če se žoga enkrat odbije na igralčevi strani in je ne odbije nazaj, je točka nasprotnikova). Mreža je na sredini visoka najmanj 91,4 cm, na obeh vpetih straneh 1,06m.

Peščena igrišča so narejena iz drobljenega, mletega skrilavca, kamna ali opeke in so rdeče ali zelene barve. Rdeče peščeno igrišče je počasnejše od zelenega. Peščena igrišča se smatrajo kot ‘počasna’ zato, ker se žogice od tal odbijajo relativno počasneje in ima igralec več časa za vrnitev žoge. Točke ponavadi trajajo zelo dolgo saj je malo možnosti za ‘winner’ udarce. Prav tako peščena igrišča bolj odgovarjajo igralcem osnovne črte, ki so bolj trdoživi in na splošno igrajo bolj obrambno. Ti igralci uporabljajo ‘top spin’ udarec in s tem žogico pošljejo daleč na drugo stran igrišča, kjer se zelo visoko odbije. Peščena igrišča največ uporabljajo v Evropi in Južni Ameriki zato so ti igralci ponavadi tudi najboljši na teh igriščih. Na tej podlagi se igra OP Francije ali Roland Garros.Trenutni kralj peščenih igrišč je Španec Rafael Nadal.

Igrišča s trdo podlago so ponavadi narejena iz cementa ali plastike in so hitrejša od peska. Žogica se odbije nižje in je s tem tudi hitrejša.Na teh igriščih imajo majhno prednost igralci z odličnim začetnim udarcem. Trda podlaga je zelo različna zato varira tudi hitrost žogice pa vendar je podlaga hitrejša od peščene in počasnejša od trave. Ta igrišča so najbolj izenačena za vse vrste igralcev, kjer nima stil in način igre igralca nikakršne prednosti. Na US Opnu igrajo na podlagi iz akrila (DecoTurf) na Australian Opnu pa na podlagi iz sintetične umetne snovi (True Blu ”Plexicushion”). Da je razlika med podlagami na turnirjih za Grand Slam povsod različna so poskrbeli  v Melbournu (Australian open) z novo podlago, ki je počasnejša od običajnih trdih podlag, čeprav jo uvrščamo v enako kategorijo.

Travnata igrišča uvrščamo med najhitrejši tip igrišč za igranje tenisa. Tu pridejo do izraza igralci z zelo dobrim začetnim udarcem (servisom). Točke so običajno zelo kratke saj so v glavnem pridobljene na način ‘servis-volej’, kot so to izkoristili igralci tipa John McEnroe, Pete Sampras in sedanji kralj travnatih igrišč in najboljši igralec tega desetletja Švicar Roger Federer. Najbolj znana teniška igrišča s travo na svetu se nahajajo v Wimbledonu. Travnata podlaga je manj trdna in bolj spolzka od trde tako, da  žogica spolzi in se nizko odbije, kar pomeni, da jo morajo igralci zelo hitro odbiti. Tu imajo veliko prednost igralci, ki dobro igrajo na mreži po začetnem udarcu (servis-volej). Igralci si na taki podlagi velikokrat poslužijo tudi ‘flat’ udarec, ki je zelo hiter in brez rotacije. V primeru dežja so odmori zelo dolgi, saj se trava suši izredno počasi, zato včasih dvoboje prekinejo tudi za kakšen dan.

Tu se uporabljajo posebne vrste podlag. Na splošno največkrat igrišče prekrijejo s takoimenovanim tepihom. Ta podlaga je zelo različna in zavisi iz kakšnih materialov je sestavljena. Na ATP in WTA turnirjih se ta tip podlage skoraj ne uporablja. Tepih ali umetna trava je drugače zelo prijazna do rekreativnih igralcev tenisa v zimski sezoni, saj je zelo mehka in ne povzroča toliko poškodb kot igranje na trdi ali travnati podlagi.