TENIŠKA OPREMA

Teniški lopar

Vrste loparjev, ki izboljšajo igro, so prilagojeni za začetnike, da bi jim zagotovili dostojno ‘globino’ udarca, brez posebnega tehničnega predznanja. Ti so prav tako zelo popularni pri starejših igralcih, ki želijo povečati natančnost svojega udarca. Takšni loparji so lahki, imajo veliko glavo ter debel ročaj, kar omogoča solidne in tudi močnejše udarce, čeprav imate krajši zamah.

Toda obstaja eno zelo pomembno ‘dejstvo’. Medtem, ko po eni strani s takšnimi lahkimi loparji hitro dvignete svojo igro, to ne pomeni, da bodo dolgoročni rezultati dobri. Če ste začetnik, ki ima cilj razvijanje prave tehnike, kamor spadajo dolgi in natančni udarci ter močni servisi, superlahki loparji s čvrstim okvirjem lahko tudi zavrejo vaš razvoj, ker – čim močnejši bo vaš zamah, več težav boste imeli z nadziranjem (kontroliranjem) žogice. Vam je to kaj znano? V tem primeru bi morali uporabljati lopar srednje težine, ki vam bo v najkrajšem času pomagal, da pridete do polnega zamaha brez izgube kontrole.

Najmlajša kategorija tenisačev pametno igra z loparji srednje težine (okrog 285 gramov) in glavo oz. okvirjem velikosti približno 105 inčev  (okrog 267 kvadratnih centimetrov). Te vrste loparja običajno nudijo pravo mešanico moči in kontrole za srednje in dolge udarce. Seveda se s takšnimi loparji na začetku malo težje pride do močnih udarcev, toda s časom se stvari postavijo na svoje mesto. Po drugi strani, če vam je cilj da hitro postanete boljši z udarci s tehniko ki jo že imate, je morda prav lahek lopar tisto kar potrebujete. To se najbolje vidi pri starejših igralcih, ki bi radi ‘pomladili’ svoje udarce in jim dodali razumno količino moči.

Teniške superge

Prvi korak k iskanju odgovarjajočega copata je odkrivanje’ tipa’ vašega stopala. Kako ugotoviš, kakšen tip stopala imaš? Najbolj preprosto je, da stopiš do najbližje specializirane trgovine s tekaško ali teniško obutvijo, kjer ti bodo naredili t. i. footscan. Slika bo natančno pokazala, kakšen tip stopala imaš. Na osnovi tega ti bodo strokovnjaki lahko svetovali, kateri tip obutve je najprimernejši zate, lahko pa si pomagaš tudi sam.

Narahlo namočite celoten spodnji del podplata in enakomerno stopite na list paprija (A4) na tleh, stopite tako kot bi ponavadi stali in se ne nagibajte levo ali desno. Če ima odtis obliko loka to pomeni, da imate zvijajoče stopalo (stopalo z visokim lokom) in v tem primeru najbolj trpi spodnji, zunanji del copata, ki se bo tudi najprej obrabil. Ponavadi so taka stopala širša, zato je treba biti pozoren, da imajo copati več prostora v predelu prstov. Prav tako so neizogibne ekstra blazinice, da nadoknadite prostor iz notranje strani spodnjega dela copata. Tak tip stopala ima 20-30% ljudi. Če je odtis mokrega stopala popolnjen to pomeni, da imate ravne podplate (pronator) – stopalo z nizkim lokom (skrajni primer je plosko stopalo oziroma t.i. platfus)  in v tem primeru je najbolj pameten izbor copata za pronatorje, ki so ravni oziroma le rahlo ukrivljeni navznoter in imajo čvrstejši notranji del podplata. Tak tip stopala ima 60-70% ljudi. Če pa spadate v malo skupinico ljudi, ki ima nevtralna stopala (stopalo z normalnim lokom) smatrajte, da ste srečnik, ki lahko igra tenis v skoraj vseh vrstah copatov. Tako stopalo ima 10-15% ljudi.