Kje se gibljejo cene teniških strun?

Teniške strune se zelo razlikujejo tudi po cenah. Ceno v največji meri določa material, iz katerega je struna izdelana, tehnologija izdelave, na koncu pa svoje doda še proizvajalec. V trgovinah lahko kupimo teniške strune pakirane po 12 m, kar zadošča za eno napenjanje, 120 m v kolutu ter 200 m teniške strune, ki zadošča za približno 18 do 19 napenjanj.

Teniške strune so verjetno še bolj pomembne kot sam lopar (Foto: Google)

Jasno je, da se cena, glede na dolžino strune, ki jo kupimo, povečuje. Malce drugače pa je pri večanju debelin, kjer zanemarljivo raste. Cene lahko razdelimo v štiri cenovne razrede. Najdražja teniška struna, ki si jo lahko privoščimo v loparju, je naravna struna. Ta struna je zaradi visoke cene na voljo le v pakiranju po 12 m.

V primerjavi z ostalimi strunami pa je več kot dvakrat dražja. V drugi cenovni razred spadajo hibridne strune, kjer gre največkrat za kombinacijo naravne in poliestrske strune (6m + 6m). Tudi tukaj veliko prispeva k ceni naravna struna. Če pa je hibrid kombinacija brez naravne strune, se cene lahko primerjajo s tretjim cenovnim razredom.

Sem spadajo večinoma strune, ki so narejene z večvlaknasto tehnologijo in tehnologijo z  ovijanjem (enojno ali dvojno ovijanje), strune pa gradi poliamid in poliuretan. V najnižji cenovni razred pa spadajo strune, narejene iz 100 % poliestra in z enovlaknasto tehnologijo. Zanimivo je, da se teh strun v teniškem svetu uporablja največ, tako med rekreativnimi igralci kot tekmovalci. Celo med profesionalci jo velikokrat najdemo v hibridni kombinaciji z naravno struno, saj jim te strune nudijo obstojnost in kontrolo.

To pa je dvorezen meč, saj tako vaša roka prejme veliko več vibracij, pri udarcih potrebujemo več moči in igra ni tako udobna. Teniška struna je motor loparja in kar 50 % zaslug pri obnašanju loparja lahko pripišemo prav njej. Zato je bolje, da nismo toliko pozorni na ceno strune, ampak raje na njeno funkcionalnost in poiščimo vmesno opcijo med ceno ter teniško struno, ki je najbolj primerna za nas.