Nadal trenira pet ur dnevno, stric Toni računa na zmago

Rafael Nadal je na novinarski konferenci v Valenciji pred Davisovem pokalu razkril nekaj svojih rutin, med drugim je potrdil, da še vedno trenira po pet ur na dan.

Rafa gre po enajsto krono (Foto: Zimbio.com)

“Ko sem bil mlajši, sem treniral še več,” je povedal Nadal, ki je znan po svojem neusmiljenem trening režimu. Španec je razkril, da se pred vsako tekmo stušira s hladno vodo, to pa ponovi še po tekmi. Nato so ga vprašali tudi o grizenju trofej. “Vse se je začelo kot šala, od tam naprej pa so bili vedno zraven fotografi, ki so me prosili, naj to ponovim. Nadaljeval sem in sedaj nimam več izbire, ampak ne počnem pa tega, ker bi bile tako dobrega okusa.”

31-letnik je spregovoril tudi o tem, kako je bilo, ko je prišel v teniško elito. “Imel sem srečo, saj sem se rodil in odraščal v okolju, ki je spodbujalo moj napredek. Delo so mi olajšali prijatelji in družina.”

Na letošnjem Roland Garrosu bo Rafa iskal že osupljivi 11. naslov. Njegov stric in bivši trener Toni meni, da bo zmagal. “Ko je prvič slavil, sem takoj pomislil na Bjorna Borga, ki je bil zame najboljši vseh časov. Pred Rafaelom je bil Borg tisti, ki je zmagal šestkrat. Takrat še nisem čisto verjel, ampak ko je zmagal še drugič, takrat sem pričakoval tretjega, in tako naprej. Ko sem leta 2017 odšel sem rekel družini, to sezono bo ponovno zmagal. Ko mu je zares uspelo, je bila prva stvar, ki sem jo naredil, poklical sina in ga vprašal, če se spomni, kaj se mu dejal.”

Toni verjame,  da lahko Rafa zmaga še enajstič, saj ni mogoče trenirati, če nimaš pred seboj cilja. Če imaš cilj, je mogoče prav vse. “To, da je zmagal že desetkrat, ne pomeni prav nič. Vsako leto mora začeti od začetka.”