Spremljamo izumrtje enoročnega backhanda?

Do pred nekaj leti smo imeli na vrhu z enoročnim backhandom samo Rogerja Federerja. Nato je na srečo prišel Stan Wawrinka, ki je z zmago na OP Avstralije postal prvi igralec z enoročnim backhandom poleg starejšega Švicarja, ki je po Gastonu Gaudiu (Roland Garros 2004) osvojil turnir velike četverice. Kakšna je prihodnost enega najlepših udarcev v igri?

Spletna stran Perfect Tennis je postregla z analizo zmagovalcev Grand Slam turnirjev v Odprti dobi (1968). Rezultati so pokazali, da prevladujejo igralci z enoročnim backhandom, in sicer je kar 60 odstotkov zmagovalcev igralo backhand z eno roko.

Dvoročni backhand: Rafael Nadal (13), Björn Borg (11), Jimmy Connors (8), Andre Agassi (8), Mats Wilander (7), Novak Djokovic (6), Jim Courier (4), Yevgeny Kafelnikov (2), Marat Safin (2), Sergi Bruguera (2), Lleyton Hewitt (2), Andy Murray (2), Thomas Johansson (1), Michael Chang (1), Carlos Moyá (1), Juan Carlos Ferrero (1), Goran Ivanišević (1), Andy Roddick (1) in Juan Martín del Potro (1).Nekatera najbolj znana imena tenisačev z enoročnim backhandom: Roger Federer (17), Pete Sampras (14), Ivan Lendl (8), John McEnroe (7), Stefan Edberg (6), Boris Becker (6), Rod Laver (5), John Newcombe (5), Ken Rosewall (4), Guillermo Vilas (4), Arthur Ashe (3), Gustavo Kuerten (3) Ilie Năstase (2) in Patrick Rafter (2).

 

Kaj se je torej spremenilo v zadnjem desetletju? 

Razlog, zakaj so bila 60., 70. in 80. leta prijazna do enoročnega backhanda, je, da so bili do leta 1974 trije Grand Slami igrani na travnati podlagi. Tudi kasneje so bila igrišča ekstremno hitra, kar je klicalo po igri servis-vole. Igralci so se zanašali predvsem na spretnost in nizke slice udarce, pri čemer je koristil enoročni backhand. V resnici sta bila pred obdobjem 90. let z dvoročnim backhandom bila uspešna samo Jimmy Connors in Bjorn Borg.

Po letu 2000 lahko opazimo zasuk; Po Andreju Agassiju so se pojavili Marat Safin, Andy Roddick in Lleyton Hewitt, ki so položili temelje za igralca, kot sta Novak Đoković in Rafael Nadal, predstavnika modernega tenisa. Vidimo lahko popoln zasuk 40-letne teniške zgodovine. Podlage so se začele upočasnjevati in tehnologija loparjev je izboljšala nadzor na žogo, zaradi česar so igralci težje hodili na mrežo. Dvoročni backhand bolje ustreza počasnejšim igriščem z visokimi odboji žogic, pojavila pa se je tudi sprememba v treniranju mladih talentov, saj enoročni backhand zahteva več znanja, spretnosti in moči.

Obdobje 2000-2014
  Število zmagovalcev Skupno število osvojenih Grand Slamov % vseh Grand Slamov
Enoročni 6 24 42.10%
Dvoročni 11 33 57.90%

Še slabše je v modernem ženskem tenisu; Justine Henin in Francesca Schiavone sta eni redkih igralk, ki sta zmagali z enoročnim backhandom (2007 in 2010), ki sta zmagali Grand Slam.

Bo enoročni backhand izumrl? Trenutno vse kaže na to. Imamo pa kljub temu nekaj igralcev, ki še vedno držijo tradicijo pri življenju. Najboljša sta Dominic Thiem in Grigor Dimitrov.