ATP Kitzbuhel: Peščena sezone Thiema se končuje klavrno

Thiem se na domačem terenu ni izkazal. (Foto: zimbio.com)

Thiem se na domačem terenu ni izkazal. (Foto: zimbio.com)

Za razliko od ostalih igralcev z vrha svetovne ATP lestvice, se je Dominic Thiem, osmi na lestvici, priprav na zadnji veliki slam lotil drugače. Z nastopi v Hamburgu in Kitzbuhelu, je očitno hotel na svoji najljubši podlagi zbrati čim več točk, pred potjo v Severno Ameriko.

Thiem se na domačem terenu ni izkazal. (Foto: zimbio.com)
Thiem se na domačem terenu ni izkazal. (Foto: zimbio.com)

V teoriji vse lepo in prav, problem pa je nastopil, ko mu to ni uspelo na igrišču, saj je Thiem v Hamburgu zmagal le dva dvoboja, nato pa še v drugem krogu izpadel pred domačo publiko v Kitzbuehlu, ko ga je presenetil kvalifikant Martin KliŽan 6:1, 1:6, 7:5 v uri in 58 minut.

Klizan je v njunem prejšnjem dvoboju v tem Avstrijskem mestecu, ki je večini poznano po alpskem smučanju, prevladal tudi v letu 2012, prav tako pa je iz dvoboja izšel kot zmagovalec v Cincinnatiju leta 2015, kar vodi do neporaženosti v dvobojih proti Thiemu. Dominic je uspel dobiti le tri dvoboje, po finalu v Roland Garrosu in se danes ni mogel kosati s tempom Kližanovih udarcev, izgubil tri od osmih priložnosti za odvzem servisa, ki jih je dal Slovaku, sam pa odvzel servis le dvakrat v drugem nizu. Martin je bil odličen na začetku dvoboja, prav tako pa si je uspel dobro opomoči po slabšemu drugemu nizu. V odločilnem nizu je bil nedotakljiv na začetnem udarcu, nato pa je ​​dosegel še pravočasni odvzem servisa, predenj bi se niz prevesil v podaljšano igro. S to odmevno zmago je dosegel prvo četrtfinale po Muenhnu v maju.

Thiem je uspel dobiti le dve točki na reternu v prvem niz, sam pa podaril svojo drugo servisno igro, ko je njegov forhend zletel predaleč. Prvi nosilec je naredil še večjo na svoji boljši strani v šesti igri, ko je zopet izgubil servis in omogočil Kližanu, da servira za niz pri 5:1. Levoroki Slovak je v sedmi igri sklenil niz z direktno točko in dosegel zmago v prvem nizu s 6:1 po samo 24 minutah.

Avstrijec je moral dvigniti svojo raven igre in začel je igrati bolje v drugem nizu, ko je odvzel servis Kližana v drugi igri s forhend vinerjem po diagonali. Martin je imel tri priložnosti, da se vrne v peti igri, vendar je Dominic z vinerji ubranil vse tri in ostal spredaj. Potem ko je zapravil svoje priložnosti, je Martin izgubil svojo servis še enkrat v šesti igri, Thiem pa je že čez nekaj minut dobil svoj servis brez izgubljene točke in zaključil niz ter podaljšal dvoboj v odločilni tretji niz, kjer je bil Avstrijec po vsem videnem favorit. Peta igra finalnega niza bi lahko bila ključna, saj je Kližan ubranil tri brejk priložnosti in še eno pri rezultatu 5:5 ter ostal spredaj na rezultatski tabeli. V servisni igri za obstanek je Thiem zgrešil drajv vole, izgubil servis in končal svojo peščeno sezono na najslabši možen način.

Rezultati drugega kroga:
[Q] Martin Klizan (SVK) – [1] Dominic Thiem (AUT) 6:1 1:6 7:5
[8] Dušan Lajović (SRB) – [WC] Dennis Novak (SRB) 6:2 6:4
Jaume Munar (ESP) – [4] Robin Haase (NED) 7:6 (5) 6:4
Taro Daniel (JPN) – Laslo Djere (SRB) 6:3 6:2
Matteo Berrettini (ITA) – Radu Albot (MDA) 6:3 6:7 (3) 6:1
Nicolas Jarry (CHI) – [3] Fernando Verdasco (ESP) 6:7 (6) 7:5 6:3
[6] Maximilian Marterer (GER) – Mikhail Kukushkin (KAZ) 6:3 6:4
[Q] Denis Istomin (UZB) – [2] Philipp Kohlschreiber (GER) 6:3 6:4