ATP Banja Luka: Đoković moral priznati premoč Lajoviću

Dušan Lajović (Foto: ATP)

Prvi igralec sveta Novak Đoković je v četrtfinalu tako rekoč domačega turnirja v Banja Luki  izgubil proti Dušanu Lajoviću. Čeprav je bilo očitno, da Novak ni bil pravi, pa je bil vseeno poln hvale na račun svojega rojaka.

Dušan Lajović (Foto: ATP)

Dušan Lajović je včeraj šokiral občinstvo na turnirju ATP 250, ki poteka ta teden v Banja Luki, z zmago s 6:4 in 7:6 nad trenutno številko ena moškega tenisa Novakom Đokovićem. Po tekmi je bilo očitno, da Nole ni najbolje sprejel dejstva, da se mora posloviti s turnirja tako kmalu, vendar pa je kot džentelmen pokazal pravi športni duh in ob tej zmagi čestital mlajšemu soigralcu iz srbske reprezentance in dodal:

“Lajović je fantastičen igralec. Poznava se že dolgo. Igrava skupaj v Davisovem pokalu. To je njegova največja zmaga v karieri.”

Najboljši teniški igralec na svetu je priznal, da ne igra svojega najboljšega tenisa in da je upal, da bo zaključek sezone na pesku veliko uspešnejši. V svojem odgovoru na vprašanje, kaj je odločilo tekmo – dejstvo, da je Lajović igral dobro ali da Đoković ni igral dovolj dobro:

»Kombinacija obojega. Lajović je igral dobro. Po drugi strani pa sem igral precej slabše kot sem siželel. Ne morem zmagati tekem proti nasprotnikom, ki so tako dobri na tej podlagi s takšno igro. Na igrišču se nisem počutil dobro, moje noge so bile počasne in otrple, veliko zgrešenih udarcev, ki so bili hkrati popolnoma brez smeri. Na trenutke sem igral dobro, vendar sem igral občutno pod svojim nivojem.”

Oba tenisača sta imela med dvobojem veliko vzponov in padcev, a je Đoković verjel do samega konca, da se lahko tekma obrne. »Če ne bi verjel vase, sploh ne bi igral tenisa. To je predpogoj za ta poklic. Boril sem se do zadnje točke. To, da v nekaterih trenutkih nisem igral dovolj dobro, ko je bilo to potrebno, nima nobene zveze s samozavestjo. To je splet okoliščin ter moje trenutno stanje, ki je veliko slabše, kot sem pričakoval. Nimam drugega za dodati. Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem izkoristil. Bil sem precej pasiven, delal sem veliko napak, kar je vzrok za poraz.”

Đoković je v preteklosti dvakrat igral proti Lajoviću in ga obakrat precej zlahka premagal.Tokrat njegov tenis ni bil na takšni ravni, da bi premagal mlajšega kolega. »Večkrat, ko je bilo to potrebno, je bil bolj agresiven, je dobro serviral, natančno zadeval. Vse življenje igra dobro na pesku, to je njegova podlaga, njegovi najboljši rezultati so doseženina pesku, zato me ne preseneča, da ga vidim igrati tako. Psihološko je ostal močan in to je napredek v primerjavi z drugimi tekmami. Njegova igra se ni veliko razlikovala.”

Ko je govora o njegovih načrtih za prihodnost, je Đoković povedal naslednje: “Bomo videli. Čustva po tekmi so še vedno močna, zato moram še premisliti o tem, kaj sledi. Prihajam v formo za Pariz Novak Đoković je ponovil, da je Roland Garros tudi letos njegova prioriteta in da lovi formo za ta turnir. Upam, da bom prišel v najboljšo formo za Roland Garros. Tam želim igrati svoj najboljši tenis. Pogoji so tam čisto drugačni v primerjavi z Monte Carlom in Banja Luko. Še vedno je nekaj tednov za trening in tekme. V prejšnjih sezonah sem vedno imel neuspešen in počasen pričetek sezone na peskuin nato v zadnji fazi igral veliko boljši tenis. Upam, da bom letos ponovil isti vzorec.”