Kakšen vpliv bo imela prekinitev na zaključek kariere najboljših?

Roger Federer (Foto: ATP)

V zadnjih dveh letih smo bili priča upokojitvi več igralcev (Berdych, Ferrer, Almagro, Baghdatis, …). Številni so mislili, da se bo enako zgodilo leta 2020, vendar temu sedaj verjetno ne bo več tako.

Roger Federer (Foto: ATP)

V letu 2019 in začetku sezone 2020 je nepričakovana vrnitev Kim Clijsters nasprotovala številnim upokojitvam znanih teniških igralcev. Večletnima članoma elitne deseterice Davidu Ferrerju in Tomasu Berdychu , so se v teniškem pokoju pridružil še Nicolas Almagro, Marcos Baghdatis (tudi oba nekdanja igralca Top 10), Victor Estrella Burgos in Max Mirnyi, in to samo na moški strani.

Kar zadeva igralke, je glavna zvezda Marija Šarapova, kateri sta se pridružili Caroline Wozniacki in Dominika Cibulkova. V letu 2018 smo se poslovili od Tommyja Haasa, Francesce Schiavone, Roberte Vinci, Karin Knapp, Nadie Petrove, Gillesa Mullerja, Floriana Mayerja, Michaela Youzhnyja in verjetno smo jih še mnogo izpustili.

Kaj se bo dogajalo v preostali sezoni 2020 in pozneje? Kdo bi lahko v pokoj odšel že letos?

No, vladarja dvojic, Bob in Mike Bryan (119 in 124 naslovov) sta napovedala, da se bosta po US Open-u ustavila po 438 tednih v skupnem vodstvu na lestvici ATP (čeprav je Mike dejansko preživel 506 tednov na vrhu), z rekordnim nizom 139 zaporednih tednov. Deset let sta zaključila tudi kot najboljša na svetu, kar je še en rekord. Vsi vemo, kaj se dogaja v New Yorku, zato se Open morda ne bo odvil, tudi če bi bil preložen.

Brata Bryan (Foto: ATP)

Po 41. letu starosti Bryanov (29. aprila bosta dopolnila 42 let) najdemo tudi Venus Williams, ki bo 17. junija dopolnila 40 let. Z zmago na 7 Grand Slamih v 16 finalih (5 na Wimbledonu) je Venus v treh različnih priložnostih dosegla vodilno mesto na WTA lestvici, a le za slabih 11 tednov. Lahko bi rekli pravi prepad med njo in Sereno, ki je na prestolu že 319 tednov (devet več kot Federer!) in ji je zagotovo že večkrat preprečila, da bi to za dlje časa storila tudi Venus sama.

Pred enim letom je Venus namignila, da je njen cilj še enkrat igrati na olimpijskih igrah. Venus je edina teniška igralka, ki se lahko pohvali z medaljo na štirih različnih olimpijskih igrah (od Sydneyja dalje), saj je že v osvojila štiri zlate medalje (kot tudi njena sestra), enkrat posamično in trikrat kot par (s srebrno medaljo iz mešanih dvojic ob strani), in če bi v Tokiu osvojila še eno, bi njena zbirka verjetno postala še bolj nepremagljiva – spomnimo se, da s Sereno nikoli nista izgubili v finalu dvojic na Grand Slamih. Kljub temu, da je virus sicer zamrznil njeno uvrstitev, je zdaj obtičala na 67. mestu WTA lestvice, in bilo bi presenetljivo, če zaradi preložitve olimpijskih iger, Venus ne bi sklenila kariere že letos.

Bosta Roger Federer in Serena še igrala v letu 2021?

Naslednji po starosti od najbolj znanih igralcev je Roger Federer, ki bo 8. avgusta dopolnil 39 let. Teniška legenda, ki ne popušča, je namreč mesec dni starejši od Serene Williams. Tako kot Venus in tako kot tudi Serena, Federer kot prvo izpostavlja neizpodbitno dejstvo, da uživa v igranju, in dokler bo tako, se ne bo ustavil. Težko je verjeti, da gre za finančno zadevo, čeprav denarja nikoli ni dovolj, tudi za tiste, ki ga imajo toliko kot Švicar. Pod drugo pa Roger vedno navaja, da bi se ustavil le, če bi ga tako prosila žena Mirka, ampak ta je praktična ženska in verjetno ve, da še vedno lahko potuje do najbolj ekskluzivnih krajev na Zemlji v družbi svetovne ikone, ter svojih dvojčic, dvojčkov, kuharja, varuške itd. In ker si to lahko privoščijo, zakaj bi se Roger upokojil?

Roger Federer je navdušil s predstavo proti Srbu. (Foto: Twitter)
Roger Federer (Foto: Twitter)

Vendar … kljub temu, da se zdi, da je bil Laver Cup med drugim ustvarjen tudi, da Rogerju popestri in podaljša kariero, in kljub dejstvu, da je termin operacije kolena izpadel tako srečno, da se je zgodila tik pred prekinitvijo turneje, čas nima usmiljenja in Roger bo naslednje leto star 40 let. Tudi on bi se rad, tako kot Venus, potegoval za olimpijsko medaljo. Zanj bi bila to tretja, po zlatu v dvojicah leta 2008 in srebru posamično leta 2012, vendar za razliko od nje, kljub temu, da ljubi igro še bolj kot ona, je Federer preveč ponosen, da bi še naprej igral, medtem ko ni več konkurenčen. Nikoli ne bi sprejel padca na lestvici na 67. mesto.

Še danes, ko Roger izgubi, vedno pravi, da je izgubil on in ne, da ga je premagal nasprotnik. Mogoče lahko izjavi: “Danes me je premagal”, vendar nikoli ne bo rekel, “Boljši je od mene”, preprosto zato, ker tako res verjame, z verjetno eno samo izjemo – če igra z Nadalom na pesku. In kdo bi mu lahko zameril, potem ko je na lanskem Wimbledonu zapravil dve zaključni žogi proti človeku, ki je prevladoval na zadnjem igranem Grand Slamu – Novaku Đokoviću.

Ali bo nepredviden odmor podaljšal ali skrajšal Rogerjevo kariero? To je dobro vprašanje z neverjetno težkim odgovorom. Vsi verjamemo, da je v tretjem tisočletju Roger izmed vseh najboljši v tem, da si lahko privošči vrnitev po dolgi pavzi in spet hitro najde svojo najboljšo igro. To si težje predstavljamo za Đokovića ali Nadala, ki potrebujeta veliko težje treninge, da dosežeta pravi nivo. To dokazuje leto 2017, ko se je Roger vrnil po šestih mesecih in zmagal v Melbournu, Indian Wellsu in Miamiju, začel pa kot 17. nosilec … A ko govorimo o povratku, morda govorimo o OP Avstralije leta 2021, kar bo že polna štiri leta po tem čudežu.

Najmlajša izmed “starih” legend – že prej omenjena Serena Williams bo septembra praznovala svoj 39. rojstni dan in nekaj njenih dosežkov smo že omenili. Materinstvo, želja po resničnem uživanju v družinskem življenju, zdravje in kondicija, ki nista tako brezskrbna, težave s težo, se zdijo zadnje čase težji nasprotnik kot številne tekmice. Večkratni porazi na Slamih, deveto mesto na WTA lestvici (predvsem zaradi vse manjšega števila prijav na turnirje, trend, za katerega se zdi, da se bo še poslabšal), upadajoči strah mlajših tekmic in pa prekinitev turneje, prepričujejo, da bo leto 2020 morda sušno glede osvojenih Slamov in zato velik sovražnik njenih sanj o izenačenju dosežka Margaret Court – 24 naslovov na Grand Slamih, kar bi lahko posledično vplivalo tudi na konec kariere ene izmed najboljših igralk v zgodovini športa.