Novak Đoković utišal francoske navijače

Novak Đoković je samozavestno prišel na igrišče največjega teniškega stadiona Arthur Ashe, saj je na OP ZDA dobil zadnjih 10 dvobojev tretjega kroga. Kmalu je bilo jasno, da se ta niz ne bo končal.

Novak je v izvrstni formi (Foto: Zimbio.com)

Dvakratni prvak OP ZDA Novak Đoković se je prebil mimo 26. nosilca Richarda Gasqueta s 6:2, 6:3 in 6:3 ter dosegel četrti krog v Flushing Meadowsu, s tem pa tudi 11. zaporedni nastop v tem delu tekmovanja. Na vsakem od teh 11 turnirjev, je Đoković napredoval vsaj do polfinala.

To je tudi nadaljevanje izjemnega letošnjega niza za prebivalca Monte-Carla. Po začetku sezone 2018 in okrevanju zaradi poškodbe desnega komolca – zaradi česar je bil po OP Avstralije prisiljen oditi tudi pod nož, je Srb začel igrati odlično ter razmerje zmag in porazov iz začetnih 6:6 uspel zamenjati z odličnih 30:4. Bistvene zmage tega razmerja so prišle v Wimbledonu, kjer si je prislužil četrti naslov ter v Cincinnatiju, kjer je 31-letnik končal svojo zbirko Golden Masters, s tem ko je osvojil edini turnir serije ATP Masters 100, ki mu je še manjkal.

Đoković do sedaj zagotovo ni pokazal nobenih znakov popuščanja. Svetovna številka 6 je v vsaki od svojih prvih dveh tekem proti Martonu Fucsovicsu in Tennysu Sandgrenu oddal niz, vendar se še ni resnično znašel v težavah. Njegova najboljša izvedba turnirja doslej pa je prišla ravno proti Gasquetu. Đoković je deloval brez usmiljenja od samega začetka, udarjal visoke, težke žoge – še posebej s svoje forhend strani, in s tem polfinalista iz leta 2013 dobro držal za osnovno črto. S te pozicije je lahko Đoković uporabljal svojo raznolikost, in sicer z močnimi udarci, na katere se Gasquet ni mogel več ustrezno braniti, ali tu in tam s kakšno skrajšano žogico.

Novak je rešil vse pet točk za odvzem servisa, s katerimi se je soočil, vključno s tremi v tretjem nizu. V medsebojnih dvobojih z Gasquetom je sedaj povišal vodstvo na 13:1 in v 10 srečanjih od zadnjih 11 ni oddal niti niza.

Po dveh urah in 11 minutah si je zagotovil četrti krog proti portugalski številki 1 Joau Sousi, ki je ugnal 17. nosilca Lucasa Pouillea 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4) in 7:6 (5) v razburljivem dvoboju tretjega kroga. Sousa je v tej sezoni slavil na domačem turnirju v Estorilu. Priljubljeni Nole vodi v medsebojnih srečanjih 4:0, vsakega od svojih nizov proti Portugalcu pa je dobil s 6:4 ali še lažje.

V prvem njunem dvoboju, pred petimi leti v New Yorku, je Đoković izgubil le štiri igre na poti do 100-minutnega zmagoslavja. Čeprav je Sousa pred letošnjo izvedbo turnirja bil tukaj v slabi seriji 0:7, je tokrat očitno našel zmagovalno formulo, saj je številka 68 svetovnega tenisa še pred Pouillom ugnala 2 Španca, Marcela Granollersa in lanskega polfinalista Pabla Carrena Busto.