Kako dolgo še lahko vztrajajo v vrhu člani najboljše trojice?

Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković, oziroma s skupnim imenom imenovani tudi TOP3, se ne ustavljajo. Letos so si porazdelili turnirje za veliko četverico, vsi pa so tudi glavni favoriti za zmago na OP ZDA. Kako dolgo še lahko vztrajajo v vrhu?

Rafael Nadal je številka ena moškega tenisa, zmagovalec letošnjega Roland Garrosa, aktualni zmagovalec Odprtega prvenstva ZDA ter lastnik 17 turnirjev za Grand Slam. Letos je dopolnil 32 let. Roger Federer je trenutno drugi igralec sveta pri skoraj dopolnjenih 37 letih (8. avgust). Letos je dosegel že 20. zmago na turnirjih velike četverice na začetku sezone v Melbourneu. Novak Đoković pri starosti 31 let je na Wimbledonu dokazal, da tudi on še ni za v staro šaro, saj je v All England Clubu osvojil svoj 13. Grand Slam naslov.

To je bil prvi Grand Slam naslov za srbskega tekmovalca po Roland Garrosu leta 2016, ko je dopolnil karierni Grand Slam. Vmes je prestal operacijo desnega komolca, sedaj pa je več kot očitno, da je poškodba zanj le grenka preteklost. Tudi Nadal in Federer, ki sta se pred tem nekaj let mučila za zmago na največjih turnirjih, sta lani znova doživela preporod. Po tem ko sta se prav tako oba ubadala s poškodbami, sta od začetka leta 2017 osvojila vsak po tri Grand Slam naslove. Švicar je premagal Španca v lanskem finalu OP Avstralije, ko je osvojil svoj prvi Grand Slam naslov od Wimbledona leta 2012, na drugi strani pa je Nadal že na naslednjem Slamu v Parizu odšel vse do konca in si prislužil svoj prvi naslov velike četverice od Odprtega prvenstva Francije leta 2014.

Vsem trem je uspel veliki povratek med najboljše na svetu. Sedaj imajo v svoji lasti kar 50 od zadnjih 62 Grand Slamov v zadnjih 15 letih, vsi trije pa so glavni favoriti tudi za prihajajoči turnir v New Yorku. Đoković je dvakratni prvak, branilec naslova Rafael Nadal je turnir v Flushing Meadowsu dobil trikrat, medtem ko ima Federer v svoji zbirki že kar pet naslovov.

Po tem ko so vsi iz omenjene trojice v zadnjem času doživeli pravo renesanso v svoji igri, ni videti, da bi jih v bližnji prihodnosti karkoli ustavilo. Medtem ko za Federerja ni pričakovati, da bi vztrajal pri igranju še naslednjih pet let, pa lahko njegovemu vzoru sledita Nadal in Đoković ter s tem preprečita mladi gardi teniških igralcev, da bi prišli do največjih naslovov, obenem pa se posežeta po samem vrhu teniške zgodovine, kjer zaenkrat še kraljuje Švicar. Vsekakor nas v naslednjih mesecih in letih čaka zanimivo obdobje moškega tenisa, prvi obračun omenjene trojice na največjih turnirjih pa nas čaka že čez slab mesec, kjer bodo največji trije zopet spisali nov list teniške zgodovine.