Teden kot iz sanj: Fognini novi kralj Monte-Carla!

Fabio Fognini v Monte-Carlu do uspeha kariere. (Foto: Twitter/Rolex MC Masters)

Fabio Fognini v Monte-Carlu do uspeha kariere. (Foto: Twitter/Rolex MC Masters)

Fabio Fognini je prvič v karieri dobil tekmo, ki je sledila zmagi nad Rafaelom Nadalom, ta zmaga pa je 31-letnemu Italijanu prinesla največjo lovoriko v karieri. S 6:3 in 6:4 je premagal Srba Dušana Lajovića in s tem postal zmagovalec turnirja serije ATP Masters v Monte-Carlu. 

Fabio Fognini v Monte-Carlu do uspeha kariere. (Foto: Twitter/Rolex MC Masters)
Fabio Fognini v Monte-Carlu do uspeha kariere. (Foto: Twitter/Rolex MC Masters)

4 zmage je zabeležil Fabio Fognini v letošnji sezoni do turnirja v Monte-Carlu, na prvem peščenem Mastersu sezone pa je nanizal 6 zmag, od tega 5 na igrišču, ter tako prišel do uspeha kariere. Po zmagi nad Andreyjem Rublevom bi se Italijan moral pomeriti proti Gillesu Simonu, ki sodeč po rezultatih na medsebojnih tekmah pozna recept za Fogninija. Tenisača sta se med seboj do sedaj pomerila 5-krat, prav vseh 5 obračuno pa je dobil Francoz, ki je Fogniniju tokrat obračun še pred začetkom predal.

Sledili sta zmagi nad Alexandrom Zverevim in Borno Čorićem, največje presenečenje pa je Italijan pripravil v polfinalu, ko je še tretjič v karieri na peščeni podlagi na kolena spravil Rafaela Nadala. Zmaga nad kraljem peska v preteklosti Fogniniju ni prinesla želenega, saj je v obeh primerih izgubil že naslednjo tekmo.

Tokrat je bilo drugače. V velikem finalu je Italijanu nasproti stal 28-letni Srb Dušan Lajović, ki je s prebojem v finale prav tako prišel do uspeha kariere. V boju za svoj prvi ATP naslov Srb ni razočaral, kljub temu pa zmagi ni bil blizu. Kot prvi se je v 3. igri sicer prebil do “breaka”, povedel z 2:1, a nato izgubil 4 igre zapored in prvega niza je bilo po 45 minutah konec. Tako kot v prvem nizu, je tudi v drugem Fognini dvakrat odvzel servis nasprotniku, v 10. igri pa pri rezultatu 40:15 izkoristil svojo drugo zaključno žogico.

Visoko kot še nikoli

Zmaga na turnirju serije Masters zmagovalcu prinese 1000 ATP točk, s katerimi se bo Fognini na ATP lestvici prebil visoko kot še nikoli. S ponedeljkom bo namreč postal 12. igralec sveta. Tudi Dušan Lajović bo prišel do najboljše uvrstitve, saj bo zasedel 24. mesto.

ATP Monte-Carlo (Monako, €5,207,405, pesek, zunaj), posamezno, finale
Lajović D. (Srb) – Fognini F. (Ita/13) 3:6, 4:6

Dvojice, finale
Haase R./Koohof W. – (7)Mektić N./Škugor F. 7:6(3), 6:7(3), 9:11