Federer proti neustrašnemu Tsitsipasu za mesto v četrtfinalu

Kako se bo Roger izkazal proti Stefanosu? (Foto: zimbio.com)

Kako se bo Roger izkazal proti Stefanosu? (Foto: zimbio.com)

Le dan zatem, ko je 19-letni Kanadčan Denis Šapovalov v tretjem krogu OP Avstralije vzel niz svetovni številki 1, Novaku Đokoviću, bo še en mladenič dobil priložnost, da se sooči z »živo legendo« Melbourna. Šestkratni zmagovalec Roger Federer bo že čez nekaj ur igral proti zmagovalcu Next Gen ATP Finala Stefanosu Tsitsipasu za preboj v četrtfinale.

Kako se bo Roger izkazal proti Stefanosu? (Foto: zimbio.com)
Kako se bo Roger izkazal proti Stefanosu? (Foto: zimbio.com)

“Vesel sem zanj. Igra zares dobro in veselim se tega dvoboja,” je dejal Federer. “Mislim, da bo dober dvoboj. Všeč mi je, kako meša svojo igro in prihaja tudi na mrežo. Mislim, da bomo spremljali atletski in napadalni tenis.

Medtem ko je Tsitsipas že premagal trenutno vodilnega na ATP lestvici Novaka Đokovića (lani v Torontu), se Grk še ni srečal s Federerjem. 20-letnik se spominja, da je gledal Švicarja igrati proti Đokoviću in Rafaelu Nadalu, ko je bil še otrok, zato se še toliko bolj veseli, da bo stal nasproti tretjemu nosilcu. “To je noro biti v takšnem položaju, da lahko z njim igram,” je dejal Tsitsipas. “Zares je čustveno.”

Ni lahko igrati z igralcem, ki si ga tako dolgo spremljal in potem dejansko z njim zaigrati. Mentalno moraš biti veliko močnejši kot v kateri koli drugi tekmi, ki si jo odigral tekom turnirja.”

Tsitsipas je 14. nosilec, ki se je povzpel po ATP lestvici zahvaljujoč predstavam, ki so vključevale njegov lanski finale v Rogers Cupu (izgubil od Nadala) in njegov prvi ATP naslov v Stockholmu. Grk je v leto 2018 vstopil s samo štirimi zmagami na ATP turnirski ravni, vendar je pokazal, česa je sposoben, ko je lani v samo eni sezoni zmagal na 46 tekmah.

Imeti takšno ime, kot je Federer na drugi strani, bi rekel da je dodatna prednost zanj, zaradi vsega, kar je osvojil. Da bi ga igralci lahko premagali, morajo biti mentalno pripravljeni in verjeti vase, da je njihova igra dovolj dobra, da lahko premagajo takšnega igralca,” je dejal Tsitsipas. “Počutim se dobro. To vam lahko povem.”

Za Federerja je na liniji veliko, saj bi lahko 37-letnik postal najstarejši mož, ki je dosegel četrtfinale na Australian Open-u, po 43-letnemu Kenu Rosewallu decembra 1977. Kot branilec lanskega naslova brani tudi 2000 ATP točk, če pa Federer izgubi, bo dodal le 180 točk svojemu imenu, ko bo 28. januarja izšla posodobljena lestvica ATP Race to London.