Đokovićeva vrnitev v Avstralijo tokrat bolj mirna

Novak Đoković (Foto: ATP)

Z novoustanovljenim mešanim ekipnim tekmovanjem, pokalom United, se bo v četrtek uradno začela nova teniška sezona. V prvem delu prinaša vrhunec s prvim Grand Slamom sezone na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, stolpce časopisov pa polni predvsem tokratna mirna vrnitev srbskega asa Novaka Đokovića v državo “tam spodaj”.

Novak Đoković (Foto: ATP)

Petintridesetletni Beograjčan se v Melbourne vrača po deportaciji na začetku letošnjega leta. Tokrat je bil njegov prihod precej manj vpadljiv kot na začetku tega leta.

Takrat so mu oblasti najprej preprečile vstop v državo zaradi statusa necepljenega ter neprimerne zdravniške izjeme. Kasneje je dobil dovoljenje za vstop v državo, a je nato vmes posegel tedanji minister za priseljence v Avstraliji Alex Hawke.

Ta je vizo srbskega zvezdnika preklical, avstralsko zvezno sodišče pa je nato zavrnilo zahtevo takrat prvega teniškega igralca sveta za ponovno priznanje njegove vize za vstop v državo. Srb je moral oditi, v sezoni pa zaradi statusa necepljenega ni smel igrati niti na ameriških tleh na tamkajšnjih največjih turnirjih.

S tem je ostal brez priložnosti za višje število Grand Slamov. V Wimbledonu je zbir povišal na 21 osvojenih turnirjev velike četverice, s čimer za enega zaostaja za Špancem Rafaelom Nadalom. Ta je na začetku leta dobil OP Avstralije in nato slavil še v Rolandu Garrosu, preden so Španca v drugem delu sezone ustavile poškodbe.

Đoković se po vladnem preklicu triletne prepovedi vstopa v Avstralijo vrača v Melbourne po odličnem zaključku letošnje sezone. Na prvem Grand Slamu bo prvi favorit, čeprav na lestvici ATP zaseda peto mesto.

Novo sezono bo Srb sicer začel v mestu Adelaide na turnirju serije ATP 250. Ta bo potekal od 1. januarja. Ob njem bodo tam nastopili še Kanadčan Felix Auger-Aliassime ter najboljša Rusa, Daniil Medvedev in Andrey Rublev.

Vir: Tenis Slovenija, STA