ATP Šanghaj: Đoković s četrtim naslovom drugi na svetu

Srb je zelo blizu temu, datudi uradno postane najboljši igralec na svetu, saj bo od jutri naprej zasedal drugo mesto, za Rafaelom Nadalom pa zaostaja samo še 35 ATP točk. Podaljšal je svoj niz nepremagljivosti na 18 zmag, krona v Šanghaju pa je njegova skupno že 32. Masters lovorika. 

Pred njim po številu osvojenih turnirjev serije 1000 kraljuje samo še Rafael Nadal (33), ki pa že odšteva dni do takrat, ko ne bo več vodilni. Pred nami so še trije tedni rednega dela ATP sezone. Đoković pa bo na vseh naslednjih turnirjih prvi favorit. V Šanghaju ni niti enkrat izgubil začetnega udarca in je vseskozi kazal odlično igro. Od Wimbledona je nanizal 27 zmag in samo 1 poraz. Pred današnjim dnem je v Šanghaju slavil že leta 2012 (Murray), 2013 (Del Potro) in 2015 (Tsonga).

31-letnik je tudi edini v zgodovini, ki je osvojil vseh devet različnih Masters turnirjev. Jutri se bo vrnil na drugo mesto, prvič po 11. juniju 2017, v žep pa bo za zmago pospravil 1 milijon in 360 tisoč dolarjev. 

Return Novaka je najboljši v igri (Foto: Zimbio.com)

Drugi nosilec je bil v finalu neizprosen v obrambi, zaradi česar je imel Borna Čorić velike težave. Hrvat je igral dobro in agresivno, toda obramba Srba je na veliko višjem nivoju kot tista od Federerja. Tudi njegova backhand diagonala (glavno orožje Čorića) je veliko boljša, zaradi česar je mlajšemu tekmovalcu zmanjkovalo idej, kako se naj loti odličnega “Noleta”. Igrata podobno igro, le da je v vseh elementih slabši.

21-letni Čorić je poskušal postati najmlajši zmagovalec Masters turnirja v Šanghaju, ampak lahko kljub porazu na ta teden gleda s ponosom. Proti nasprotnikom iz najboljše peterice je trenutno 8-15, skupno letos pa 36-18. Finale Masters turnirja je izjemen rezultat, še posebno če v polfinalu še drugič zapored (Halle 2018) v dveh nizih premagaš Rogerja Federerja.