Davisov pokal: Francozi komajda podaljšali svoj obstoj

Pierre-Hugues Herbert in Nicolas Mahut sta dosegla prvo zmago za Francijo v finalu v Davisovega pokala z zmago nad Ivanom Dodigom in Matem Pavićem s 6:4, 6:4, 3:6 in 7:6 (3). Jutri bosta odločala še dva posamezna obračuna, če do drugega sploh pride. Prva bosta na vrsti Marin Čilić in Jeremy Chardy, ki ob odsotni francoski klopi igra nehvaležno vlogo. Hrvat je veliki favorit.

Še je nekaj upanja za Francoze (Foto: Tennisworldusa.com)

Francoza, ki sta prejšnji teden zaigrala v finalu konkurence dvojic zaključnega mastersa  v Londonu, sta po treh urah in 38 minutah izboljšala svojo statistiko na 6:1 v dvobojih kot par v Davisovem pokalu, pri tem pa sta dosegla 61 direktnih zmagovalnih udarcev in ubranila sedem od devetih priložnosti za odvzem servisa. Francija si prizadeva postati komaj druga ekipa, ki bi se vrnila po zaostanku z 0:2 v finalu Davisovega pokala, potem ko sta prvi dan tekmovanja Marin Čilić in Borna Čorić oba slavila v treh setih. Leta 1939 je Avstralija postala prva država, ki ji je to uspelo, saj je preobrnila zaostanek z 0:2 proti Združenim državam Amerike.

Pierre-Hugues Herbert in Nicolas Mahut, ki imata v lasti 12 turnirskih zmag v kategoriji dvojic, sta ponovno pokazala svojo najboljšo igro iz te sezone na domačem peščenem igrišču. Junija sta Herbert in Mahut postala šele tretja v celoti francoska dvojica v odprti eri, ki je osvojila naslov v Roland Garrosu proti Oliverju Marachu in Mateu Paviću brez izgubljenega niza.

Hrvaška in Francija se že tretjič merita v Davisovem pokalu, pri čemer sta obe državi zmagali na domačih tleh v obeh prejšnjih srečanjih. Francija si prizadeva postati prvi narod, ki bi uspešno ubranil naslov v Davisovem pokalu po Češki, ki je leta 2012 in 2013 osvojila dva naslova v nizu. Hrvaška igra v drugem finalu v treh letih po porazu s 3:2 proti Argentini leta 2016.

Marin Čilić bo v prvem nedeljskem srečanju posameznikov imel priložnost, da Hrvaški priigra 2. naslov v Davisovem pokalu v srečanju z Jeremyjem Chardyjem. Svetovna številka 7 vodi Chardya s 3:2 v njunih medsebojnih srečanjih, vendar pa sta na peščeni podlagi izenačena na 1. Če bo Chardy uspel slaviti še tretjič nad Čilićem, bosta o letošnjem naslovu odločala Jo-Wilfried Tsonga in Borna Čorić.