Hrvaška po letu 2005 znova na teniškem prestolu!

Marin Čilić je nov junak Hrvatov. (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Marin Čilić je nov junak Hrvatov. (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Hrvati so znova zavzeli teniški prestol! Po letu 2005, ko je Mario Ančić v 5. obračunu v Bratislavi ugnal Michala Mertinaka, so naši južni sosedje še drugič v zgodovini tekmovanja posegli po lovoriki v Davisovem pokalu. Tokrat so prepričljivo ugnali Francoze, dve točki je priboril Marin Čilić, eno Borna Čorić. 

Marin Čilić je nov junak Hrvatov. (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)
Marin Čilić je nov junak Hrvatov. (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Predvsem zaradi izjemnega Marina Čilića je Hrvaška veljala za favorita v obračunu proti Francozom, ko so pri gostiteljih finalnega obračuna nastop odpovedali Richard Gasquet, Gael Monfils, Gilles Simon in Benoit Paire, pa je zmaga Francije že mejila na misijo nemogoče.

“Kocke” so svoje delo opravile skoraj brezhibno. V treh obračunih med posamezniki Hrvatje niso izgubili niti enega niza, Francozi pa so do edine točke prišli po zmagi Pierra-Huguesa Herberta in Nicolasa Mahuta, ki sta v konkurenci dvojic s 3:1 v nizih ugnala Ivana Dodiga in Mateja Pavića.

Kapetan Željko Krajan je v ogenj po pričakovanjih poslal Borno Čorića in Marina Čilića, ki sta na peščeni podlagi v Lillu bila razred boljša od svojih nasprotnikov. Yannick Noah je na drugi strani poizkušal z Jeremyjem Chardyjem, Jo-Wilfriedom Tsongajem in Lucasom Pouillom, a prave rešitve ni našel. Hrvati so tako po letu 2005 znova zasedli teniški prestol. V finalu so nastopili tudi leta 2016, ko so v Zagrebu z 2:3 klonili proti Argentini.

Dvoboj Francija Hrvaška Rezultat Skupni izid v zmagah
 1. Jeremy Chardy Borna Čorić 0:3 0:1
2. Jo-Wilfried Tsonga Marin Čilić 0:3 0:2
 3. Herbert P./Mahut N. Dodig I./Pavić M. 3:1 1:2
4. Lucas Pouille  Marin Čilić 0:3 1:3
5. odpovedano  odpovedano  odpovedano  odpovedano