2×2 za Francijo in Hrvaško

Marin Čilić je Hrvatom priboril pomembno drugo točko. (Foto: zimbio.com)

Marin Čilić je Hrvatom priboril pomembno drugo točko. (Foto: zimbio.com)

Benoit Paire in Lucas Pouille, novi in stari francoski junak, sta združila moči in popeljala svojo državo z odličnim otvoritvenim dnem v dvoboju proti Španiji v vodstvo z 2:0 v polfinalu svetovne skupine Davisovega pokala. Čilić in Čorić sta za enak izid poskrbela v Zadru proti ZDA.

Marin Čilić je Hrvatom priboril pomembno drugo točko. (Foto: zimbio.com)
Marin Čilić je Hrvatom priboril pomembno drugo točko. (Foto: zimbio.com)

Odločitev francoskega kapetana Yannicka Noaha da pošlje v ogenj Benoita Pairea je bila poplačana, ko je 29-letni debitant premagal Pabla Carrena Busto iz Španije s 7:5, 6:1 in 6:0 v eni uri in 54 minut. Paire je dosegel 37 direktnih točk, vključno s 16 asi.

Nato je v dosti bolj konkurenčnem drugem dvoboju Lucas Pouille spet pokazal, zakaj rad nastopa v Stade Pierre-Mauroy, saj ga je zopet navdihnila množica, da je prišel do preobrata. Dvoboj proti Robertu Bautisti Agutu je bil ponovitev lanskega, ko je Pouille dosegel zmagovalno točko za Francijo v lanskem finalu in Španca premagal v navdušujočem trilerju s 3:6, 7:6 (5), 6:4, 2:6, in 6:4, trajajočem tri ure in 41 minut. Letos je Bautista Agut osvojil največji naslov svoje kariere v Dubaju tako, da je v finalu premagal ravno Pouilleja. Francoz se je tokrat maščeval, kljub temu da je v dvoboju osvojil tri točke manj, je pa dosegel 19 asov in 52 zmagovalnih udarcev na poti do svojega zmagoslavja.

HRVAŠKA 2, ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE 0

Hrvaška je začela v petek s polnim izkupičkom, tako da je v polfinalu Davisovega pokala prevzela vodstvo z 2: 0 nad 32-kratnim prvakom Združenim državam Amerike. Svetovna številka 6 – Marin Čilić in Borna Corić sta zmagovalce iz leta 2005 postavila v odlično pozicijo za že drugo zaporedno uvrstitev v finale.

Borna Čorić je ugnal Američana Steva Johnsona s 6:4, 7:6 (4) in 6:3 v prvem dvoboju v Zadru, in sicer v dveh urah in 24 minutah. 21-letni igralec je zabeležil svojo 30. zmago v sezoni ter dosegel 23 »winnerjev« in osvojil 81 % točk na svoj prvi servis. V juniju je Čorić dosegel svoj drugi ATP naslov in morda največji dosežek v karieri, ko je na turnirju Gerrya Webra v Halleju ugnal Rogerja Federerja ter dosegel vrhunec do zdaj odlične sezone.

V drugem dvoboju s Francesom Tiafoeom, ki je kot 141. igralec sveta prvič zastopal ZDA, pa je Čilić slavil s 6:1, 6:3 in 7:6 (5) v dveh urah in 14 minutah. Čilić ima sedaj izkupiček 37:16 v tem tekmovanju, s čimer se je izenačil z Ivanom Ljubičićem (37:19) kot igralec z največ zmagami za Hrvaško.