Youzhny: “Vse dobro se enkrat slej ali prej konča”

Mikhail Youzhny se ne namerava vrniti. Foto: spbopen.ru)

Mikhail Youzhny se ne namerava vrniti. Foto: spbopen.ru)

Osrednja tema turnirja serije ATP 250 v St. Petersburgu je pretekli teden zagotovo bila zaključitev profesionalne poti ruskega tenisača Mikhaila Youzhnyja. Na uradni spletni strani turnirja so s sedaj že bivšim tenisačem pripravili kratek pogovor, ki ga v prevodu objavljamo tudi na naši spletni strani. 

Mikhail Youzhny se ne namerava vrniti. Foto: spbopen.ru)
Mikhail Youzhny se ne namerava vrniti. Foto: spbopen.ru)

Hvala za vaš odličen tenis. Ste zadovoljni z nivojem vašega tenisa na zadnji tekmi v karieri? Ste imeli možnosti za zmago v tem obračunu?
“Gledano v celoti sem z nivojem svoje igre na zadnji tekmi zadovoljen. Seveda, lahko bi zmagal. Lahko bi dobil prvi niz, a se mi ni izšlo. Tekom drugega niza sem igral bolj zanesljivo, v tretjem pa je Bautista Agut igral bolje. Imel sem priložnost pri rezultatu 3:3 in 15:40 na njegov servis, a bil je tisti, ki mu je ostalo več energije in dobil je obračun.”

Ustavili ste se pri 499 zmagah. Ste razočarani, da ta številka ni 500? V svoji pesmi ste rekli, da ste pripravljeni enkrat na leto igrati v St. Petersburgu. Je možno, da se boste vrnili, tako kot Lleyton Hewitt in denimo naslednje leto zaigrali v dvojicah?
“Ne, če sem iskren se ne nameravam vrniti. Če se odločiš zaključiti, potem zaključi in ne glej nazaj. 499, 500, 501 so samo številke. Naštejem lahko ogromno stvari, ki bi lahko bile boljše. Kot kaže bo pri meni v spominu bolj ostala številka 499.”

Ima Youzhny talent tudi za pisanje pesmi? (Foto: twitter)
Ima Youzhny talent tudi za pisanje pesmi? (Foto: twitter)

Kakšni so bili vaši občutki, ko ste zapustili teren?
“Bilo je precej nenavadno. Vedno, ko izgubiš in to ni v finalu, vzameš svojo torbo in odideš v slačilnico. Tokrat sem na igrišču ostal dlje. Bilo je zelo prijetno gledati video in videti vse plakate. Zahvala organizatorjem turnirja in publiki za takšno podporo in toplo dobrodošlico. Žalostno je končati, a ta žalost ni prehuda.”

Večkrat ste bili povprašani, kaj vaša kariera pomeni vam. Kaj pa mislite, da vaša kariera pomeni vašemu trenerju in vaši ženi Yulii? Danes so vas zelo aktivno spodbujali. Kaj celotna kariera Mikhaila Youzhnyja pomeni njim?
“Vsi pravijo, da je lažje igrati kot pa gledati ter navijati in res je tako, imajo prav. Ko igraš si vedno na potezi in je lažje. Ko končuješ profesionalno kariero je prav tako lažje na igrišču. Odločitev, da zaključim kariero je bila izključno moja. Verjamem, da je precej težje mojemu trenerju, Borisu Sobkinu, saj je tako vezo kot sva jo vzpostavila midva v vlogi učitelja in učenca zelo težko ponovno vzpostaviti. Začeti se mora že v otroštvu; da bi razumel tako vezo, moraš iti s trenerjem skozi vzpone in padce. Yulia je na drugi strani vselej živčna, ko je dan za tekmo. Oba sva vedela, da kariera ne bo trajala večno. Vse dobre stvari se enkrat končajo, slej ali prej.”

Youzhny se tenisa ni naveličal. (Foto: spbopen.ru)
Youzhny se tenisa ni naveličal. (Foto: spbopen.ru)

Kdaj mislite, da boste občutili tisto spremembo in kako se boste z njo spoprijeli? Se boste odpočili ali pa si boste privoščili kakšno aktivnost?
Trenutno ne občutim še ničesar, ker se ni spremenilo še ničesar. Pred kratkim je bilo konec OP ZDA, zdaj v tem trenutku turnirja v St. Petersburgu. Po današnjem dnem se bo bodo stvari počasi začele spreminjati. Prejšnja leta sem v tem času namreč letel v Azijo, tokrat pa me konec oktobra čaka izlet v Novokuznetsk. To bo prva ogromna sprememba v moji dnevni rutini. V Novokuznetsk bom pripotoval mesec dni prej kot ponavadi in tam ostal dlje časa. Tam bom torej občutil spremembo, ko bodo ostali še kar igrali tenis, mene pa ne bo več na igrišču.

Z našega zornega kota je bilo očitno in tudi sami ste dejali, da je v tretjem nizu fizično zelo naporno. Zakaj je bilo temu tako? In drugo vprašanje: je ruska moška izbrana vrsta po vašem mnenju sposobna ponoviti vaše uspehe v Davisovem pokalu? Če odgovorite z »Da«, kateri so igralci, ki bi ekipo lahko popeljali do zmage?
“V zadnjem času nisem igral veliko tekem in enostavno nisem dovolj močan, da bi zdržal do konca. V mesecu avgustu sem igral dve ali tri tekme, na OP ZDA edine nisem uspel zaključiti. Potem sem imel dva tedna prosto, tukaj pa sem odigral dve tekmi zapovrstjo. Nisem dobil prepotrebne vzdržljivosti. Tako vse točke, nizi, tekme naenkrat zame postajajo težji kot ponavadi. Kar se tiče Davisovega pokala, bi vas kot prvo rad popravil – nisem bil jaz tisti, ki je osvojil Davisov pokal, ampak je za to zaslužna celotna ekipa. Imeli smo močne adute. Marat Safin in Yevgeny Kafelnikov sta bila tista, ki sta priigrala večji del točk. In kaj pravzaprav mislite z besedo »Davisov pokal«? Niti ne vemo, kaj se bo s tem tekmovanjem v bližnji prihodnosti dogajalo (smeh). Zdaj imamo v Rusiji zelo dobro ekipo in igralci bodo iz leta v leto le napredovali. Pod pogoji, ki smo jih deležni v tem trenutku, je vse možno. Ni pa vse odvisno od igralcev. Mislim, da imamo lepe možnosti za dober rezultat. Težko rečem ali ima naša ekipa dovolj za zmago, ker niti nisem prepričan kakšen format tekmovanja nas točno čaka.”

Katerega igralca bi radi gledali v prihodnosti?
“Predvsem tiste mlade, ki so vsak na svoj način edinstveni. Na primer Sasha Zverev, Tsitsipas, Shapovalov in ruska posadka Medvedev, Khachanov in Rublev. Vsi od naštetih so edinstveni. In Zverev že beleži odlične rezultate. Od vseh mi je najbolj všeč igra Shapovalova. Vsi našteti igrajo več ali manj na isti način – nekdo bolje serviran, nekdo dela manj neizsiljenih napak, Denisova igra pa je precej bolj zanimiva. Ob tem je še levičar, kar je prav tako pomemben faktor.

Kdaj boste ponovno želeli prižgali TV in gledali teniški obračun od začetka do konca?
“Že sedaj to naredim z veseljem. Če je tekma zanimiva in ne traja več kot 5 ur, zakaj je ne bi gledal? Nisem naveličan tenisa. Svoje kariere ne zaključujem, da bi lopar postavil v kot, kot pravijo. Vedno bom gledal tenis in sledil teniškim novicam.”