Wimbledon bo sprejel odločitev o odpovedi naslednji teden na kriznem sestanku

All England Tennis Club (AELTC) je razkril svoje načrte za letošnji Wimbledon in videti je, da je vse manj možnosti za izvedbo turnirja. Že pred kritičnim sestankom o prihodnosti turnirja so izključili eno izmed možnih rešitev, da bi prireditev vendarle uprizorili.

Wimbledon je leta 2012 gostil olimpijske igre (Foto: Google)

Dvomi o Grand Slamu na travnatem igrišču so se pojavili zaradi pandemije Covid-19, ki je vsaj do junija zaustavila WTA in ATP turnejo. Poleg tega je Združeno kraljestvo Velike Britanije trenutno v karanteni, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo vrhunec virusa prizadel državo med majem in junijem. Splošno prebivalstvo lahko zapusti svoj dom samo pod določenimi pogoji, kot je osnovno nakupovanje hrane ali odhod na delo, če ne morejo delati od doma.

“AELTC že od januarja načrtuje načrtovanje ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih in tesno sodeluje z vlado Združenega kraljestva in organi javnega zdravja, da bi upoštevali njihove nasvete in razumeli verjeten vpliv COVID-19 in nujnih ukrepov vlade na turnir. Naše misli so trenutno z vsemi prizadetimi s to krizo,” se glasi uradna izjava.

Ena od potencialnih rešitev za izvedbo turnirja je tudi uradno izključena, kar povečuje število špekulacij, da Grand Slam prvič po drugi svetovni vojni ne bo organiziran. Organizatorji so povedali, da nimajo namena izvesti prireditve za zaprtimi vrati. Lani se je turnirja v 13-dnevnem obdobju udeležilo 500.397 ljudi.

V zvezi s potencialno zakasnitvijo dogodka AELTC pravi, da takšna poteza “ni brez večjega tveganja in težav.” Že prej je bilo predlagano, da se dogodek lahko zgodi v obdobju, ki je bilo sprva rezervirano za olimpijskih igre v Tokiu (24. julij – 9. avgust), se je pa zaradi tega pojavila tudi zaskrbljenost glede kratkega časovnega obdobja v povezavi s površino igranja.

“Najpomembnejša skrb je javno zdravje in odločeni smo, da bomo odgovorno ravnali z odločitvami. Trudimo se, da bi zagotovili gotovost v svojih načrtih za leto 2020, zato smo sklicali nujni sestanek glavnega odbora AELTC za naslednji teden, na katerem bo sprejeta odločitev, ” je v izjavi je dejal predsednik AELTC Richard Lewis.

Letošnje OP Francije je bilo zaradi izbruha koronavirusa že prestavljeno na zadnji teden septembra, kar pomeni, da se bodo igralci soočili z igranjem dveh Grand Slamov v petih tednih. OP ZDA naj bi se končalo le sedem dni pred Roland Garrosom. Wimbledon je bil od svoje ustanovitve leta 1877 odpovedan skupno 10-krat. To se je pripetilo med prvo (1915-1918) in drugo svetovno vojno (1940-1945).

1 thought on “Wimbledon bo sprejel odločitev o odpovedi naslednji teden na kriznem sestanku

Comments are closed.