Vsemogočni Rafael Nadal do nove trofeje v Parizu!

Rafael Nadal je prihranil najboljše za na konec! Neumorni Španec, ki kljub svojim zrelim teniškim letom še naprej dominira, je še 11. v karieri dvignil lovoriko v Parizu. V finalu je s 6:4, 6:3 in 6:2 premagal edinega resnega konkurenta letos. Na peščeni podlagi je bil Rafa ponovno nedotakljiv, edini, ki ga je premagal, je bil v Madridu prav Dominic Thiem, ki pa danes ni imel rešitve za izjemno igro nasprotnika. 

Tekmo za tekmo, turnir za turnirjem. Ko se teniška karavana ATP preseli na rdeči pesek, Rafael Nadal dobi nov zagon. Fizično se zdi milje nad ostalimi, čeprav so ga mnogi odpisovali že pred leti. Takih ni bilo malo, ki so govorili, da je Španec nenehno poškodovan, šibak in bo moral kmalu končati s kariero. Kje so tisti danes na ta zmagoslaven dan, ni jasno.

Drugi tenisači na vsake toliko padejo, on vztraja in melje dalje. Tudi takrat, ko ne igra najboljši tenis, je daleč najboljši. Prvi igralec sveta je tako opravil svojo nalogo z odliko. Še z eno neusmiljeno predstavo je postal 17-kratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam, kar 11 od tega si jih je prislužil v Parizu.

Potreboval je samo 2 uri in 42 minut. Trije gladki nizi, tako enostavno je za najboljšega vseh časov na pesku. In to pri 32 letih. Njegovi vladavini ni videti konca, vsaj na pesku. Zanimivo bo videti, kakšno bo razmerje moči na travi, kjer v zadnjih letih ni dosegal vrhunskih rezultatov. Daleč od tega, kar pa niti ni tako nerazumljivo, če vse svoji moči usmeri v peščeno sezono. Nekje se mora poznati, a na turnirjih s peščeno podlago očitno ne. Danes je deloval svež kot prvi dan.

Grand Slam zmagovalci

Igralec Število naslovov
(1) Roger Federer 20
(2) Rafael Nadal 17
(3) Pete Sampras 14
(T-4) Novak Djokovic 12
(T-4) Roy Emerson 12

Že drugo leto zapored Nadal evropsko peščeno sezono zapušča z rekordom zmag in porazov 24-1. Na Roland Garrosu je bil v celotni karieri poražen samo dvakrat. Nepredstavljive številke. Ni čudno, da ne igrišče vedno stopi samozavesten in borben. Tudi danes je bilo tako, osvojil je 82 odstotkov točk na prvi začetni udarec. V tem mu parirajo tudi drugi, ampak Španec blesti na returnu. Stoji daleč za osnovno črto, zato muje skorajda nemogoče odservirati as. Zaradi njegovega načina igre in fizične pripravljenosti pa je zmožen returne vrniti globoko v igrišče nasprotnika. Z visokimi spini jih potiska za osnovno črto ali pa sili v nemogoče udarce, ki se končajo z neizsiljenimi napakami. Na pesku je najbolj konstanten igralec. Pač ne zgreši žogice, medtem ko je nevaren prav z vsakega položaja, saj mu to omogoča izjemno delo nog.

Nadal
Rafa zmagoslaven (Foto: Atpworldtour.com)

Največ naslovov na enem turnirju (Odprta doba)

Igralec Turnir Število naslovov
Rafael Nadal Roland Garros 11
Rafael Nadal Monte-Carlo 11
Rafael Nadal Barcelona 11
Roger Federer Halle 9

“Z moje strani je bila to solidna tekma, prvič v Roland Garrosu, da sem mu predstavljal nek izziv,” je povedal Thiem. “Igral je dobro, to je razlog, zakaj je osvojil 11 naslovov. To je nekaj največjega, kar je mogoče v našem športu. Prepričan pa sem, da to ni bil moj zadnji Grand Slam finale. To je moj največji cilj, da grem še korak dlje, da se prikopljem do zmage.”

Thiem
Thiem je bil s prikazanim zadovoljen, a bo še naprej iskal prvo zmago (Foto: Atpworldtour.com)

“Nekaj posebnega je igrati finale, toda na drugi strani sem bil precej miren. Vedel sem, da bo tekma kot vse ostale. To je bil pravilen pristop, saj nisem dovolil, da bi prevladala čustva.” Tudi Dominic Thiem si zasluži vse pohvale za prvi nastop v finalu Grand Slam. Avstrijec se bo povzpel po lestvici, kar pa je bolj pomembno, dokazal je, da je trenutno eden najbolj vročih igralcev, kar jih imamo. Njegov čas bo še prišel.