Umrl je sloviti teniški trener Nick Bollettieri

V 92. letu starosti je umrl legendarni teniški trener Nick Bollettieri, je danes poročal britanski Guardian. Bollettieri je v času svojega delovanja treniral številne igralce, ki so se pod njegovim vodstvom zavihteli na vrh teniške lestvice ATP, med njimi Andreja Agassija, Jima Courierja, Monico Seleš in Borisa Beckerja.

Nick Bollettieri (Foto: FB/TopCourt)

Novico o smrti legende so potrdili tudi na spletni strani tenis.com. Španski El Pais se ob novici o smrti slovitega trenerja sklicuje na izjavo njegove družine, da je Nicholas James Bollettieri umrl v nedeljo na svojem domu na Floridi.

Bollettieri velja za enega največjih teniških trenerjev vseh časov, njegov pristop k športu pa je močno spremenil potek treningov. V tem stoletju je sodeloval tudi z večkratnimi dobitniki največjih turnirjev, Marijo Šarapovo ter sestrama Venus in Sereno Williams.

Bolletterijeva teniška akademija, odprl jo je leta 1978, je bila prvi teniški internat na svetu, z načinom dela in pristopom do učenja pa je prinesel revolucijo v tem športu. Kasneje je akademija prišla v last družbe IMG, a je Bollettieri še vedno vodil teniški program.

V njegovi akademiji, ki jo je odprl v Bradentonu na Floridi, so se veščin teniške igre učili še Mary Pierce, Martina Hingis, Daniela Hantuchova, Jelena Janković, Nicole Vaidišova, Sabine Lisicki, Sara Errani, Tommy Haas, Maks Mirni, Xavier Malisse, Ana Kournikova, Marcelo Rios, Kei Nishikori …

Karizmatični Američan se je rodil 31. maja 1931 v New Yorku italijanskim priseljenskim staršem, po opustitvi študija prava pa se je preusmeril v tenis oziroma teniški trening.

Nekdanji drugi igralec sveta Tommy Haas se je na Instagramu poklonil teniškemu velikanu. “Toliko spominov, ne vem, kje naj začnem. Nicki, tako sem te klical najdlje. Hvala za tvoj čas, znanje, predanost, strokovnost, pripravljenost deliti svoje veščine, tvoj osebni interes, da si bil moj mentor in mi dali najboljšo priložnost, da sledim svojim sanjam. Bil si sanjač, delavec in pionir v našem športu, resnično edinstven.”

Bollettierija so leta 2014 sprejeli v teniški hram slavnih.

Vir: Tenis Slovenija, STA