Tsitsipas kot prvi v finalu zaustavil Gulbisa

Grk v Stockholmu do krstnega naslova. (Foto: zimbio.com)

Grk v Stockholmu do krstnega naslova. (Foto: zimbio.com)

Odličen teden je za Ernestsom Gulbisom v Stockholmu, sanjski teden pa je Latvijcu v velikem finalu preprečil Stefanos Tsitsipas. 20-letni Grk je po uri in 22 minutah zabeležil zmago s 6:4 in 6:4 ter tako prišel do svojega prvega naslova na turnirjih serije ATP. 

Grk v Stockholmu do krstnega naslova. (Foto: zimbio.com)
Grk v Stockholmu do krstnega naslova. (Foto: zimbio.com)

Redni so tedni v zadnjih dveh letih, ko se Latvijec Ernests Gulbis prebije globoko v turnir, a ko se, je vselej nevaren. Dokaz, da je temu res tako, je tudi statistika Latvijca v finalnih obračunih. Do turnirja v Stockholmu se je Gulbis 6-krat prebil v finale ATP turnirja in vse obračune tudi dobil. Tokrat mu je magično sedmico preprečil obetavni Grk Stefanos Tsitsipas.

V drugem nizu identično dogajanje kot v prvem 

Oba tenisača sta na poti do finala ugnala nekaj odličnih tenisačev. Gulbis, ki se je moral na turnir kvalificirati, je denimo med drugim ugnal Denisa Shapovalova, Jacka Socka in Johna Isnerja, Tsitsipas pa je bil boljši od Philippa Kohlschreiberja in Fabia Fogninija.

V velikem finalu so bili gledalci v Stockholmu priča dvema povsem enakima nizoma. V prvi igri obračuna si je Gulbis sicer priigral edino “brejk” žogico, le dve v celotnem obračunu pa je imel na voljo Tsitsipas. Obe je izkoristil pri vodstvu s 5:4, ko je Gulbis prvič serviral za obstanek v 1. nizu, drugič pa za obstanek v obračunu in bil obakrat neuspešen.

Seveda se počutim odlično, ker sem postal prvi Grk z lovoriko. Predstavljati mojo državo na turnirjih tako visoke ravni in biti prvi Grk, ki je vstopil med najboljših 100. To mi pomeni zares veliko,” je po obračunu dejal Tsitsipas, kateremu je čestital tudi Gulbis: “Odigral si zares dobro tekmo. Za tabo je odličen teden. Čestitam ti za prvi naslov. Vem, da je velika stvar osvojiti prvi ATP turnir, zato uživaj. Želim ti, da ne bi bil zadnji.”

Tsistipas bo s ponedeljkom postal 16. igralec sveta, Gulbis pa bo iz 145. mesta skočil na položaj 104. igralca sveta. Oba v prihodnjem tednu čaka turnir v Baslu.

ATP 250 Stockholm (Švedska, €612.755, trda podlaga, dvorana), posamezno, finale
(3)Tsitsipas S. – Gulbis E. (Lat/Q) 6:4, 6:4

Dvojice, finale
Bambridge L./O’Mara J. – (3)Daniell M./Koolhof W. 7:5, 7:6(8)