Tommy Haas končuje več kot dvajset let dolgo kariero

Tommy Haas. (Foto: zimbio.com)

Kje drugje zaključiti svojo športno kariero, kot na turnirju, katerega direktor si. Tommy Haas se je še uradno poslovil od bogate kariere, ki se je raztezala več kot dve desetletji. Ob slovesu na teniškem igrišču se mu je pridružil najboljši igralec sveta in njegov bližnji prijatelj Roger Federer. Tekom let, predvsem v začetku kariere, sta razvila pravo klasično rivalstvo, katerega ironično je zadnje poglavje dobil prav 39-letni Nemec.

Bivši 2. igralec sveta Tommy Haas je še uradno odložil teniški lopar v kot. Čeprav je Nemec v preteklih letih nastopal zelo malo, saj je ali saniral poškodbe ali pa se ukvarjal z novimi posli, kot je vodenje turnirja v Indian Wellsu, kjer se ravno ta hip pripravljajo na polfinalne obračune, je uradno odločitev sprejel šele sedaj. Naznanil jo je v čustvenem govoru, ki ga je spremljal častni posvetitveni video igralcev na turneji. “Smatram se za zelo srečenega, da sem lahko igral tenis in da sem bil pri tem tako uspešen več kot dve desetletji,” je povedal Haas malce šokirani publiki po zmagi Rogerja Federerja proti Hyeonu Chungu.

“Šport mi je dalo tako veliko, prijateljstva, možnost, da sem potoval po svetu, priložnost, da sem ustvaril neverjetne spomine. Naučil me je, kako se soočiti z ovirami, se boriti in vrniti, kako se zoperstaviti izzivom. Rad bi se zahvalil staršem, družini, ženi in otrokom, hvala za vašo ljubezen in podporo, ki ste mi jo dali skozi leta. In hvala oboževalcem, navijačem, da ste me spodbujali.”

Haas je osvojil 15 ATP naslovom, pri čemer sta zadnja dva prišla leta 2013, ko je slavil v Munchnu in na Dunaju. Dosegel je 2. mesto ATP lestvice leta 2002 in se kar 28-krat uvrstil v veliki finale ATP turnirjev. Med profesionalce se je vpisal leta 1996. Kar trikrat je dosegel polfinale OP Avstralije (1999, 2002 in 2007), kot tudi polfinale v Wimbledonu 2009.

Njegovo kariero so zaznamovale številne poškodbe in operacije, a se je vedno uspel vrniti. Skupno je prestal kar 9 operacij in ravno zaradi tega je tudi osvojil nagrado ATP Comeback Player of the Year leta 2004 in 2012. Poleg tega se lahko pohvali s srebrno olimpijsko medaljo na igrah leta 2000 v Sydneyju in pa 569 zmagami na ATP turneji. Najbolj odmevna bo prav gotovo ostala tista proti rivalu Rogerju Federerju v Stuttgartu lansko leto. Zadnjo tekmo nasploh pa je odigral v Kitzbuhelu poznega julija 2017.