Srb zahteval prekinitev tekme; je Novak ravnal nekorektno?

Novak (Foto: www.nj.com)

Drugi polfinalni dvoboj na Odprtem prvenstvu Francije v tenisu v med Srbom Novakom Đokovićem in Avstrijcem Dominicom Thiemom so organizatorji v tretjem nizu zaradi dežja prestavili na soboto, ko smo dobili drugega finalista, ki se bo v nedeljskem finalu pomeril s Špancem Rafaelom Nadalom.

Novak (Foto: www.nj.com)

Prvi niz med Srbom in Avstrijcem, ki je trajal le 29 minut, je s 6:2 dobil 25-letni Thiem. Lanskoletni finalist je izkoristil obe ponujeni žogici za odvzem igre nasprotniku, sam pa je izgubil le eno točko na svoj servis.

Drugi niz, ki ga je za dobrih deset minut prekinil dež, je s 6:3 dobil Srb, ki je do odločilne prednosti odvzema servisa prišel v osmi igri, ko mu je Thiem ponudil prvo priložnost ‘brejka’ na dvoboju. Igralca sta igrišče ponovno morala zapustiti po četrti igri tretjega niza, ravno po tem, ko Đoković izgubil igro na svoj servis za 1:3 v igrah za Thiema. Organizatorji so sprva upali, da se bosta teniška igralca vrnila na pesek in nadaljevala dvoboj, a so po 50 minutah čakanja zaključek dvoboja prestavili na soboto.

Po  številnih prekinitvah zaradi slabega vremena je moral Novak Đoković grišče zapustiti s sklonjeno glavo. Po dobrih štirih urah ga je Thiem premagal s 6:2, 3:6, 7:5, 5:7 in 7:5. “Takšni pogoji … Ne vem, če sem že doživel kaj takšnega. Morda enkrat v polfinalu OP ZDA leta 2012. Takrat sem izgubil prvi niz, nato pa so dvoboj prestavili na naslednji dan. Česa takšnega na pesku še nisem doživel. Še enkrat čestitke Thiemu, ki je ostal psihološko močan in stabilen, ko je bilo to najbolj potrebno. Uspevali so mi prvi servisi, on pa mi je uspel vračati globoke žogice z veliko rotacije. Na strani, kjer je on igral zadnjo igro, je vsaj trikrat lažje igrati. Če ste videli, je bilo 90 odstotkov “breakov” na tisti strani. Tam je bilo veliko lažje igrati,” je uvodoma povedal prvi igralec sveta.

Je Novak izsiljeval organizatorje?

Srb se je znašel na udaru ostrih kritik. Sunkovit veter na prenovljenem osrednjem stadionu Philippe Chatrier je obema povzročal ogromno preglavic, nekoliko bolje pa se je znašel Thiem. V želji, da bi Novak dvoboj, ki ga je izgubljal, prekinil, se je najprej obrnil na glavnega sodnika, nato pa je protestiral še pri nadzorniku obračuna Andreasu Egliju. Ob 18.30 so organizatorji obračun res prestavili na soboto. Manj kot uro kasneje je Stade Roland Garros spet obsijalo sonce in tenisača bi zlahka nadaljevala dvoboj, a ker je bil tekmovalni program uradno že odpovedan, poti nazaj ni več bilo.

Organizatorji so si po nepotrebnem ustvarili velike stroške, saj bodo morali povrniti 15.000 vstopnic, za nameček pa so si nakopali hude kritike zaradi domnevno preferenčnega odnosa do prvega igralca sveta. Thiem naj bi želel nadaljevati, ampak Đoković naj bi celo na lastno pest zapustil igrišče pred uradno potrditvijo, da je dvoboj odpovedan, čeprav je njegov nasprotnik v tistem trenutku stal na osnovni črti.

Na to je v oddaji Game, Schett & Mats na Eurosportu opozorila tudi voditeljica Barbara Schett, a se je kasneje opravičila, potem ko je navedbe negiral direktor turnirja Guy Forget. “Ne vem, kdo je prvi zapustil igrišče, a obema smo informacijo predali v istem trenutku. Spogledala sta se in dejala ‘ok’,” je zatrdil Forget, a dejstvo ostaja, da je bil Đoković spakiran, še preden je Thiem prišel nazaj do svoje klopi.