Čudežno dekle iz Avstralije nova šampionka Roland Garrosa

Bartyjeva v Parizu doživela svoje sanje. (Foto: Twitter)

Bartyjeva v Parizu doživela svoje sanje. (Foto: Twitter)

Odprto prvenstvo Francije ima novo šampionko. Prvič po letu 1973 je to postala Avstralka in sicer 23-letna Ashleigh Barty, ki je v velikem finalu prepričljivo s 6:1 in 6:3 ugnala štiri let mlajšo Čehinjo Marketo Vondroušovo. Bartyjeva bo s ponedeljkom postala 2. igralka sveta. 

Bartyjeva v Parizu doživela svoje sanje. (Foto: Twitter)
Bartyjeva v Parizu doživela svoje sanje. (Foto: Twitter)

Čeprav se je že leta 2013 v dvojicah skupaj z rojakinjo Casey Dellacquo prebila v finale Odprtega prvenstva Avstralije in Wimbledona, se je Ashleigh Barty leta 2014 odločila teniški lopar postaviti v kot. V roke je takrat prijela kij in se preizkusila v profesionalnem kriketu.

Dve leti kasneje se je Bartyjeva odločila vrniti v tenis in tega zdaj zagotovo ne obžaluje. Tako v dvojicah kot tudi v posamični konkurenci se je prebila med najboljših 10 tenisačic na svetu, zdaj pa posegla še po drugi lovoriki na turnirjih za Grand Slam. Prvo je 2018 na Odprtem prvenstvu ZDA dosegla skupaj z Američanko CoCo Vandeweghe, druga je prišla v posamični konkurenci in sicer na Bartyjevi ne najljubši peščeni podlagi na Roland Garrosu.

V polfinalu do zmage po zaostanku z 6:7 in 0:3

Ashleigh Barty je na letošnjem OP Francije po vrsti ugnala Jessico Pegulo, Danielle Rose Collins, Andreo Petković, Sofio Kenin in Madison Keys, v polfinalu pa jo je čakal obračun proti Amandi Anisimovi. 17-letna Američanka je prav tako predstavljala veliko presečenje, tudi Bartyjevo pa šokirala, ko je v prvem nizu zaostanek z 0:5 spremenila v osvojeni prvi niz, v drugem pa povedla s 3:0. Bartyjeva se je še do časa pobrala in po treh nizih napredovala v veliki finale.

Zadnjo prepreko v boju za naslov je Bartyjevi predstavljala 4 leta mlajša Čehinja Marketa Vondroušova. Slednja je boj za naslov napovedala s četrtfinalno zmago proti Hrvatici Petri Martić, v polfinalu pa na kolena spravila še Johanno Konto. V finalu pravih možnosti ni imela, vsega pa je bilo konec že po uri in 12 minutah. Bartyjeva je odigrala skoraj brez napak in v celotnem srečanju izgubila eno samo servisno igro.

S ponedeljkom bo Bartyjeva, ki velja za edino tenisačico, ki tako v posamični konkurenci kot tudi v dvojicah, spada v elitno 10-erico, postala 2. igralka sveta. Zaostajala bo le za Naomi Osako. Velik skok bo uspel tudi Vondroušovi, ki se bo povzpela na visoko 16. mesto.

OP Francije (Pariz, pesek, zunaj), posamezno (Ž), finale
Barty A. (Avs/8) – Vondroušova M. (Češ) 6:1, 6:3