SLOVO: Še zadnji pozdrav “polkovnika” Youzhnyja

Več zmag od Youzhnyja je od ruskih tenisačev zbral le Kafelnikov. (Foto: ubitennis.net)

Več zmag od Youzhnyja je od ruskih tenisačev zbral le Kafelnikov. (Foto: ubitennis.net)

Tako blizu je bil svoji 500. zmagi na ATP turneji, a na koncu je ostal pri številki 499. Ruski tenisač Mikhail Youzhny je v 2. krogu turnirja serije ATP 250 v St. Petersburgu v tesnem obračunu klonil proti Špancu Robertu Bautisti Agutu in številčni publiki na centralnem igrišču namenil še zadnji “salute”.

Več zmag od Youzhnyja je od ruskih tenisačev zbral le Kafelnikov. (Foto: ubitennis.net)
Več zmag od Youzhnyja je od ruskih tenisačev zbral le Kafelnikov. (Foto: ubitennis.net)

25. junija letos je Mikhail Youzhny dopolnil že 36 let, kljub temu pa še vedno bil več kot konkurenčen tudi proti najboljšim. To je dokazal tudi v svojem poslednjem obračunu, ko je močno ogrozil zmago 26. igralca sveta Roberta Bautiste Aguta. S 6:4 je Rus vodil v podaljšani igri prvega niza, tie-break nato izgubil s 6:8, z nekaj izjemnimi backhand paralelami, ki si jih lahko ogledate tudi v spodnjem videu, pa nato izsilil tretji niz.

Lovil je svojo 500. zmago na ATP turneji in dobro mu je kazalo tudi v tretjem nizu. Pri rezultatu 3:3 je Španec bil primoran reševati dve vezani žogici za “brejk” (15:40), pri vodstvu s 4:3 pa mu je Rusa vendarle uspelo zlomiti. Youzhny je pri zaostanku s 30:40 napravil dvojno napako, v naslednji igri pa mu točke ni uspelo osvojiti.

Član elitne 10-terice in 2-kratni zmagovalec Davisovega pokala

499 zmag na ATP turneji, 10 osvojenih ATP turnirjev v konkurenci posameznikov, 9 v konkurenci dvojic, 2 naslova z Rusijo v Davisovem pokalu, 2 uvrstitvi v polfinale OP ZDA in preboj med 10 najboljših tenisačev na svetu. Brez dvoma gre za številke, ki Youzhnyja uvrščajo na seznam tistih tenisačev, ki so na ATP turneji pustili ogromen pečat. Od vseh ruskih tenisačev je do sedaj več zmag uspelo zbrati le Yevgenyju Kafelnikovu, ki s 609 zmagami drži absolutni ruski rekord po številu zmag na ATP turneji, za Youzhnyjem pa so zvrščeni Nikolay Davydenko (482), Marat Safin (422) in Andrei Chesnokov (344). Od Rusov, ki so trenutno še aktivni je Youzhnyju najbližje, a še vedno zelo daleč Teymuraz Gabashvili (116), ki “polkovnika” zagotovo ne bo ujel, mladce, kot so Andrey Rublev, Daniil Medvedev in Karen Khachanov, pa za podobne dosežke čaka še ogromno prelitega potu.

S kariero več kot zadovoljen

Lahko rečem, da je za mano izjemna kariera. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko igral do leta 2018 in še vedno lahko igram na visoki ravni,” je ob koncu kariere dejal Mischa in dodal: “V času, ko sem nastopal, sem bil eden najmlajših fantov, ki se mu je uspelo prebiti med najboljših 100 in od tedaj naprej sem ves čas igral na visoki ravni. Lahko rečem, da sem ves čas bil profesionalec in morda je to razlog, da sem vztrajal tako dolgo.”

Uživajte v še zadnji predstavi Mikhaila Youzhnyja!

https://www.youtube.com/watch?v=39hmH1VxT5s