Roger Federer: “Pesek je bil prvi”

Roger Federer pripravljen na svoje boje v Madridu. (Foto: www.madrid-open.com)

Roger Federer pripravljen na svoje boje v Madridu. (Foto: www.madrid-open.com)

Številka tri svetovnega tenisa, Roger Federer, se je odločil, da bo letos nastopil tudi na peščeni podlagi. V Madridu bo igral svojo prvi dvoboj na pesku, odkar je izgubil proti Jo-Wilfriedu Tsongaju v četrtfinalu Mastersa v Monte Carlu leta 2016. Švicar je v pogovoru za “New York Times” opisal svojo navezanost na pesek.

Roger Federer pripravljen na svoje boje v Madridu. (Foto: www.madrid-open.com)
Roger Federer pripravljen na svoje boje v Madridu. (Foto: www.madrid-open.com)

Letos bo 37-letni Roger Federer prav tako nastopil na Roland Garrosu 2019. Zadnjič, ko je stopil na pariško igrišče, je izgubil v treh nizih proti svojemu rojaku in kasnejšemu zmagovalcu Stanu Wawrinki v letu 2015.

Zdaj čutim, da lahko igram brez pritiska, kajti kaj sploh lahko izgubim? Dobesedno nič,” je rekel Roger Federer. “Tri leta nisem igral na pesku, zato lahko prvič po 15 letih grem na OP Francije in se počutim kot: »pa da vidimo, kaj se bo zgodilo”.”

Igranje na pesku bi mu zagotovo lahko prineslo dobre priprave na sezono travnatih igrišč naslednji mesec. “In morda bo ravno to tisto, kar bo prineslo dober rezultat. In če ne, ni problema. Potem imam več časa za travo in še vedno sem veliko odnesel iz kvalitetnih priprav, kjer sem postal tudi fizično močan, in to je dobro za mojo igro,” je Roger Federer nadaljeval.

Njegova bolečina v hrbtu in kolenu mu je predčasno preprečila celotno peščeno sezono leta 2016. In po operaciji, ko se je vrnil na turnejo ATP leta 2017, se je Roger Federer odločil, da se bo izognil peščenim igriščem, zaradi morebitnih zapletov v operiranem kolenu.

Tistega leta, ne da bi izgubil niz v “SW19”, je Švicar dvignili osmo lovoriko v Wimbledonu. Lani pa je po dveh zaporednih porazih na “sončnem dvojčku” prav tako napovedal svoj umik iz peščene sezone in si zaželel nekaj časa izven tenisa.

“Travnati specialist”, Roger Federer razmišlja, da bi obsežni treningi na travnatih igriščih lahko poslabšali njegovo igro na travi. “Ko preveč igraš na travi, čutim, da začenjaš preveč voditi žogo, medtem ko na pesku igraš s polnimi zamahi,” je omenil.

Švicar se v Madridu počuti odlično. (Foto: www.madrid-open.com)
Švicar se v Madridu počuti odlično. (Foto: www.madrid-open.com)

“Moja prva zmaga je bila na pesku”

Po drugi plati pa ima najboljši travnati igralec v zgodovini tenisa globoko zakoreninjene vezi z rdečo umazanijo, kot jo imenujejo mnogi, saj je rojeni Baselčan preživel veliko začetnih ur na švicarskih peščenih igriščih. “Moj prvi Challenger turnir je bil na pesku, moj prvi satelit je bil na pesku, moja prva zmaga je bila na pesku,” je dejal Federer. “Tako je pesek bil prvi.”

Ko je Federer pričel svojo kariero, je doživel vrsto porazov na peščeni podlagi. Izgubil je 11 tekem za posameznike na turneji v peščenem delu. Končno mu je uspelo slaviti na Roland Garrosu leta 2000 , ko je zmagal tri tekme. Potem se je končalo devetletno čakanje na svojo prvo krono na OP Francije, kjer je premagal Robina Soderlinga, ki je v četrtfinalu Roland Garrosa premagal peščenega vladarja, Rafaela Nadala.

Za Rogerja Federera je naslov v Roland Garrosu najbolj cenjen v svoji karieri. Svojo peščeno zmago je uvrstil na prvo mesto pred prvim Grand Slamom v Wimbledonu leta 2003 in svojim zmagoslavni povratkom na Australian Open-u leta 2017. Svojega pariškega naslova se spomni zelo globoko.

Moral sem ga vzljubiti in moral sem ga sprejeti,” je dejal Roger Federer. “To ni bilo tako, hej, French Open to je to. To bo vedno Wimbledon. Spomnim se, da sem videl Beckerja, Edberga in Samprasa, ki so držali to trofejo, in vsi trije fantje tega niso storili v Franciji. Torej so moji junaki to naredili na Wimbledonu, zato je bil Wimbledon vedno moj številka 1. “

20-kratni prvak Grand Slamov, Roger Federer, ima 87-odstotni odstotek v karieri na travnati površini, 83 odstotkov na trdih igriščih in 76 odstotkov na pesku. Kljub temu, da zaostaja za Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem v smislu zmagovalnih odstotkov, pa Roger Federer velja za izjemnega igralca na pesku.

Verjetno je Rogerjeva najšibkejša podlaga, toda je fantastičen igralec na pesku,” je povedal trener in analitik ESPN-a Brad Gilbert. “On ni kot nekdo iz Kalifornije, ki ni odraščal z igranjem na njem.

Priprave na visoki nadmorski višini

Mesto Madrid leži na višji nadmorski višini in Roger Federer je izbral Felsberg za treniranje na pesku. “Stvar je v tem, da se je zdaj v svoji podzavesti navadil na nadmorsko višino,” je dejal njegov trener Ivan Ljubičič. “Torej, ko se vrne na višino v Madridu, se bo kmalu navadil nazaj. Če dolgo časa ne igrate na tej nadmorski višini, traja tri ali štiri dni, da se na to navadite.

Kdo od trojice bo v Madridu zdržal najdlje? (Foto: Twitter/Mutua Madrid Open)
Kdo od trojice bo v Madridu zdržal najdlje? (Foto: Twitter/Mutua Madrid Open)

Roger Federer je v šali omenil, da je pozabil svoje drsalne spretnosti na pesku. In to je bila prva stvar, ki jo je vadil v klubu Felsberg. “Včasih je izziv za mene, da ne drsam samo zato da drsam,” je dejal Federer. “Mislim, da to počne dobro Rafa in vrhunski peščeni igralci. Drsajo samo, kadar morajo. Ker seveda misliš, da je drsenje zabavno, in začenjaš preveč uživati v tem. Zanese te.”

V mesecu februarju, ko je Roger Federer naznanil svoje sodelovanje na Mutua Madrid Open 2019, je prišlo do povečanja prodaje vstopnic za madridski Masters. “Opazili smo povečanje prodaje vstopnic, takoj ko smo objavili, da prihaja“, je dejal izvršni direktor Madrid Open. “To je superzvezdnik, ki pride igrati, ampak je tudi strah, da je to lahko njegov zadnji turnir v tem mestu, zato ljudje niso želeli zamuditi te priložnosti.

Žreb Rogerju ni prizanesel. Na letošnjem Mutua Madrid Open bi lahko Federer v četrtfinalu srečal Dominica Thiema, v polfinalu in finalu pa Đokovića in Nadala.