Robin Soderling: “Nihče ni verjel, da ga lahko premagam”

Minilo je devet let, odkar je Robin Soderling na Roland Garrosu presenetil Rafaela Nadal in prvič izločil Španca iz njegovega najljubšega turnirja. Šved je povedal, da takrat ni imel veliko navijačev, ki bi verjeli, da lahko premaga Rafo.

Bi Soderling lahko osvojil Grand Slam, če ga ne bi ustavila bolezen (Foto: Google.com)

Nasploh si je bilo to težko zamisliti, pa ne zato, ker Soderling tega ne bi bil sposoben, ampak ker je bil Nadal tako dober. “V tretjem krogu sem premagal Davida Ferrerja, nato pa odšel na novinarsko konferenco, kjer so me vprašali, če mislim, da lahko Nadal zmaga Roland Garros. Takrat sem vedel, da nihče ni verjel, da ga lahko premagam.”

To pa je bila voda na mlin Soderlingu, saj je igral brez pritiska. “Nisem imel drugih možnostih, drugače se bi stopil sploh na igrišče. Zato veliko najboljših zmaguje tekme, ker nasprotniki ne verjamejo, da jih lahko premagajo. Že zelo zgodaj v tekmi sem mu odzvel servis in po tem, ko sem dobil prvi niz, sem si rekel, zakaj ne bi dobil še naslednje dve. Imel sem mešane občutke. Bila je dobra zmaga in bil sem vesel, po drugi strani pa sem želel kontrolirat svoje občutke, saj sem moral čez dva dni ponovno na igrišče.”

Soderling je po letih 2009 in 2010 sanjal, da bi osvojil Grand Slam, ampak Šved ni imel te priložnosti. “Nikoli ne veš. Lahko bi rekli, da če bi nadaljeval, bi morda zmagal Grand Slam, ampak to je težko reči. Imel bi priložnost, saj so kasneje zmagovali tudi Marin Čilić in ostali. Prej so dominirali Federer, Nadal in Đoković. Zato sem verjel, da bom imel priložnost, saj sem velikokrat premagal Stana Wawrinko, Čilića in Keija Nishikorija.”