Halepova v četrtem finalu do prvega Grand Slama!

Simona Halep vendarle do prvega turnirja za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

Simona Halep vendarle do prvega turnirja za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

Na Odprtem prvenstvu Francije 2018 smo dobili novo zmagovalko. Do svojega krstnega naslova na turnirjih za Grand Slam se je po preobratu v velikem finalu veselila Romunka Simona Halep, ki je po 2 urah in 4 minutah zlomila odpor Američanke Stephensove. 

Simona Halep vendarle do prvega turnirja za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)
Simona Halep vendarle do prvega turnirja za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

Leta 2014 ji je v finalu OP Francije spodletelo proti Mariji Šarapovi, lansko leto prav tako v Parizu proti Latvijki Jeleni Ostapenko, v začetku letošnje sezone pa jo je v finalu OP Avstralije porazila še Caroline Wozniacki. Pogled na razmerje zmag in porazov v finalnih obračunih na turnirjih za Grand Slam za Simono Halep do danes ni bil nič kaj obetajoč, a z današnjim dnem se je spremenilo vse. Romunka, ki bo v letošnjem letu dopolnila 27 let, je v četrtem poizkusu vendarle prišla do zmage na enem izmed štirih največjih turnirjev in se tako zagotovo znebila pomembnega bremena za nadaljevanje kariere.

Halepova trikrat do zmage po preobratu

Pot Simone Halep do zaslužene lovorike ni bila lahka. Romunka je na zadnjem turnirju pred prihodom v Pariz, igralke so igrale v Rimu, v polfinalu klonila proti Elini Svitolini, kljub temu pa so jo stavnice postavile v vlogo glavne favoritinje za končni uspeh. Že prvi niz v letošnji izvedbi OP Francije je Halepova izgubila in sicer z 2:6 proti Američanki Alison Riske. To ni bilo ne prvič, ne zadnjič, da je Romunka tako slabo pričela obračun. Sledila sta dva gladko osvojena niza, prepričljive zmage nad Taylor Townsend, Andrei Petkovic in Elise Mertens, zapletlo pa se je znova v četrtfinalu proti Nemki Angelique Kerber. Levičarka je prvi niz dobila, Halepova pa je znova dokazala, zakaj je trenutno številka 1 ženskega tenisa in z vztrajnostjo ugnala še Nemko. V polfinalu je pred Romunko pokleknila Garbine Muguruza, za zaključek pa je Halepovo čakala Sloane Stephens, ki je za razliko od Romunke lahko finale pričakala dosti bolj sproščeno, saj ima sama v žepu že zmago turnirjih za Grand Slam.

Halepova na začetni udarec pri rezultatu 3:6, 4:4 in 30:30

Tudi v finalu ni šlo brez zapletov. Američanka je v začetku dvoboja naredila zelo malo neizsiljenih napak in na igrišču delovala precej bolj stabilno od nasprotnice. V določenem trenutku obračuna je Stephensova vodila s 6:3 in 2:0, a Romunka se je še pravočasno prebudila in s 4 zaporednimi osvojenimi igrami prišla do položaja, ki si ga je želela. A tudi takrat se je Američanka odlično odzvala in s takojšnjim “ribrejkom” in osvojeno igro na svoj začetni udarec rezultat v drugem nizu poravnala na 4:4. Ob rezultatu 30:30 je tedaj Halepova odigrala izjemno agresiven forehand “insideout” in kasneje prišla do igre, ki se je na koncu izkazala za morda celo najbolj pomembno na celotnem obračunu. V naslednji igri je Romunka izkoristila prvo zaključno žogico za izenačenje na 1:1 v nizu, na krilih izenačenja pa je tudi v tretjem zaigrala bolje od nasprotnice in zasluženo prišla do karierne zmage.

Odprto prvenstvo Francije, Roland Garros 2018 (Pariz, €17,413,735), pesek, posamezno (Ž), finale
Halep S. (Rom/1) – Stephens S. (Zda/10) 3:6, 6:4, 6:1