RG: Za zmago po pričakovanjih Nadal in Thiem!

Ali lahko Avstrijec še enkrat na kolena spravi Nadala? (Foto: zimbio.com)

Ali lahko Avstrijec še enkrat na kolena spravi Nadala? (Foto: zimbio.com)

Pa ju imamo! Finalista Odprtega prvenstva Francije 2018 sta glede na predstave povsem zasluženo, predvsem pa pričakovano postala Španec Rafael Nadal in Avstrijec Dominic Thiem. Slednji je za mesto v finalu ugnal Italijana Marca Cecchinata, “Rafa” pa je v drugem polfinalu nadigral Juana Martina Del Potra. 

Ali lahko Avstrijec še enkrat na kolena spravi Nadala? (Foto: zimbio.com)
Ali lahko Avstrijec še enkrat na kolena spravi Nadala? (Foto: zimbio.com)

V Parizu so bili danes gledalci priča dvema polfinalnima tekmama v konkurenci moških posameznikov. Prvi je trajal 2 uri in 20 minut, drugi pa le 3 minute manj, še zdaleč pa obračuna nista bila enako napeta in izenačena.

Krvnik “Noleta” v drugem nizu zapravil 3 žogice za niz

Italijan Marco Cecchinato, z naskokom največje presenečenje turnirja, tudi v polfinalnem nastopu ni razočaral in močno namučil favoriziranega Avstrijca Dominica Thiema. Slednji je v prvem nizu dvakrat odvzel servis Italijanu in ga po 47 minutah dobil s 7:5. Še bolj izenačeno je bilo v 2. nizu, ko je Italijan v podaljšani igri nadoknadil zaostanek s 3:6 in v nadaljevanju tie-breaka trikrat imel na voljo žogico, s katero bi izid v nizih lahko poravnal na 1:1. 24-letni Avstrijec je v najbolj pomembnih trenutkih obračuna ostal zbral, dobil podaljšano igro z 12:10, na krilih tega pa Italijana suvereno odpravil še v tretjem nizu.

Ključen je bil brez dvoma tie-break drugega niza,” je po tekmi dejal Thiem in dodal: “Če bi Marco dobil drugi niz, bi se v tretjem nizu zagotovo znova pokazal v najboljši luči. Pričakujem, da bo postal odličen igralec za turnirje na peščeni podlagi.” Za 25-letnim Italijanom je zares vrhunskih 10 dni. Ne smemo pozabiti, da je v 1. krogu proti Mariusu Copilu zaostajal že z 0:2 v nizih, nato pa z najboljšim tenisom v karieri prišel vse do polfinala.

Del Potro nevaren le v prvem nizu

Tudi v drugem obračunu je bil absolutni favorit znan že pred začetkom dvoboja. Rafael Nadal je v karieri sicer že 5-krat moral priznati premoč Juanu Martinu Del Potru, a nikoli na pesku. Če prištejemo še to, da je Nadal v Parizu praktično nepremagljiv, bi bilo vse drugo kot zmaga Španca veliko presenečenje. Argentinec se je kljub vsemu v prvem nizu dokazal za neugodnega, saj si je v tem delu tekme priigral kar 6 žogic za odvzem servisa nasprotniku. Ključne 3 je zapravil pri rezultatu 4:4, ko bi lahko sam povedel z “brejkom” prednosti, na koncu pa je niz izgubil s 4:6. Nadal je dvema zaporednima igrama nanizal še 5 zaporednih iger v drugem nizu, tudi v tretjem pa brez večjih težav nadziral potek igre.

Rafa je serviral dobro, odigral odlično na žogice za “brejk”, sam pa sem imel takrat nekoliko nesreče,” je po obračunu dejal Del Potro, ki je s prebojem v polfinale Rolanda Garrosa presenetil mnoge teniške strokovnjake in dokazal, da se lahko enakovredno z najboljšimi kosa tudi na peščeni podlagi. Tam zaenkrat še vedno kraljuje Nadal, ki je po zmagi dejal: “Za mano sta dobra drugi in tretji niz, v prvem pa sem se dobro obdržal v igri. Taktično in mentalno sem odigral dobro, to pa mi je v nadaljevanju obračuna dalo zagon za lažje nadaljevanje.

Odprto prvenstvo Francije, Roland Garros 2018 (Pariz, €18,232,000), pesek, posamezno (M), polfinale
Thiem D. (Avt/7)
– Cecchinato M. (Ita) 7:5, 7:6(10), 6:1
Nadal R. (Špa/1) – Del Potro J. M. (Arg/5) 6:4, 6:1, 6:2