OP Avstralije: Tsitsipas postal prvi finalist

Grški teniški zvezdnik Stefanos Tsitsipas je prvi finalist Odprtega prvenstva Avstralije. V svojem četrtem polfinalu v Melbournu je 24-letni Atenčan prvič preskočil to stopničko turnirja, potem ko je s 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 po treh urah in 21 minutah premagal 18. nosilca Karena Khachanova iz Rusije.

FndIe8GakAEY4kz scaled - OP Avstralije: Tsitsipas postal prvi finalist
Stefanos Tsitsipas (Foto: ATP Twitter)

Tretji nosilec OP Avstralije si je delo pošteno otežil v tretjem nizu, ko je že serviral za zmago pri izidu 5:3. Takrat so ga prvič malenkost zdelali živci. Vse skupaj se je ponovilo v podaljšani igri, ki jo je po še dveh zapravljenih priložnostih za zmago nato dobil Khachanov z 8:6.

Pred tem je v prvem nizu Tsitsipas prav tako vodil z “breakom” prednosti in pri 5:3 serviral za vodstvo z 1:0. Tudi takrat se je 26-letni Khachanov vrnil in izsilil podaljšano igro. V njej pa je bil Tsitsipas le bolj prepričljiv in jo dobil s 7:2.

V drugem nizu je bil Grk v tretji igri blizu odvzemu servisa, a je Rus sprva ubranil vse tri priložnosti. V deveti igri pa je Tsitsipas izkoristil prvo in povedel z 2:0 v nizih.

V četrtem nizu je šestkratni polfinalist turnirjev za grand Slam takoj povedel s 3:0 in Khachanova znova držal na varni razdalji. Tokrat ob koncu niza težav z začetnim udarcem ni imel in dvoboj zanesljivo zaključil ter vknjižil še šesto zmago na prav toliko medsebojnih obračunih z Rusom.

Za Atenčana bo to sicer drugi finale na turnirjih za Grand Slam. Iz prvega nima najboljših spominov, saj ga je na Rolandu Garrosu 2021 po velikem preobratu s 3:2 v nizih premagal srbski zvezdnik Novak Đoković.

Ta bi lahko bil Tsitsipasov tekmec tudi v nedeljskem finalu, ki se bo začel ob 9.30. Đoković se bo namreč v današnjem drugem polfinalu ob 9.30 pomeril z Američanom Tommyjem Paulom. Zanj je to sploh prvi nastop med najboljšimi štirimi na Grand Slamih. Za Đokovića pa bo to že 44.

Khachanov, dobitnik srebrne medalje z olimpijskih iger v Tokiu, je drugič zapovrstjo igral v polfinalu turnirjev velike četverice. Lani mu je na OP ZDA finalni nastop preprečil Norvežan Casper Ruud.

Ženski finale bo na sporedu v soboto ob 9.30, za prvi naslov v Melbournu se bosta pomerili Kazahstanka Elena Rybakina in Belorusinja Aryna Sabalenka.

– Melbourne, Grand Slam (49,2 milijona evrov):
– moški, polfinale:
Stefanos Tsitsipas (Grč/3) – Karen Khachanov (Rus/18) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3;
Novak Đoković (Srb/4) – Tommy Paul (ZDA) ob 9.30.

Vir: Tenis Slovenija, STA