Nezaustavljivi Kavčič osvojil Challenger v Šanghaju!

Blaž kavčič še deseto leto zapored do turnirske zmage. (Foto: zimbio.com)

Blaž kavčič še deseto leto zapored do turnirske zmage. (Foto: zimbio.com)

Slovenski tenisač Blaž Kavčič je v finalu turnirja serije Challenger v Šanghaju s 6:1 in 7:6(1) ugnal Japonca Hirokija Moriyjo in tako še 10. leto zapored prišel vsaj do ene turnirske zmage. Za 31-letnega Ljubljančana je to 17. lovorika na turnirjih serije Challenger. Bravo, Blaž!

Blaž kavčič še deseto leto zapored do turnirske zmage. (Foto: zimbio.com)
Blaž kavčič še deseto leto zapored do turnirske zmage. (Foto: zimbio.com)

Za prvim Slovencem, ki se je kdajkoli prebil med elitno 100-terico, je izjemen teden. Po tem, ko je v preteklem tednu predal obračun 1. kroga v Zhangjiagangu, je precej bolje pripravljen prišel v Šanghaj, kjer je zabeležil prvo turnirsko zmago v letošnji sezoni. Na poti do 17. naslova na turnirjih serije Challenger je 31-letni Ljubljančan 6. nosilca Filipa Peliwa, obetavnega Avstrijca Jurija Rodionova, Italijana Alessandra Bego, v polfinalu finalista mladinskega OP ZDA 2016 Miomirja Kecmanovića, v velikem finalu pa od vseh najbolj gladko 8. nosilca turnirja, Japonca Hirokija Moriyjo.

Tudi v tretjem obračunu Japonec nemočen

Blaž Kavčič se je s 27-letnim Japoncem pomeril že tretjič v karieri. Oba pretekla obračuna sta z 2:0 v nizih pripadla “Kaljutu”, ki 210. igralcu sveta tudi tokrat ni prepustil niza. V prvem nizu se je slovenski tenisač dvakrat uspešno znašel v položaju, ko je moral rešiti žogico za “brejk”, slabše pa je pri tem elementu igre šlo Japoncu. Slednji je prav tako Slovencu ponudil dve žogici za “brejk”, a Kavčič je za razliko od Moriye obe izkoristil in ekspresno pobegnil na 5:0. Bolj izenačeno je bilo v 2. nizu, ko je Kavčič med drugim rešil žogico za “brejk” ob zaostanku s 3:4, v podaljšani igri pa pokazal, da gre za pravega mojstra Challenger turnirjev in Japonca zaustavil pri eni sami točki.

Pot vodi v Tajvan

Zmaga v Šanghaju je Kavčiča ponovno popeljala na mesto 2.-najvišjeuvrščenega Slovenca na ATP lestvici. Prejel je namreč 80 ATP točk, kar pomeni, da se bo s ponedeljkom na ATP lestvici iz 292. povzpel vse do 227. mesta in s tem prehitel Blaža Rolo, ki se mu s ponedeljkom obeta položaj 249. igralca sveta. V prihodnjem tednu naj bi Kavčič nastopil na turnirju serije Challenger v Tajvanu, kjer mu je žreb tako kot pretekli teden v Zhangjiagangu v 1. krogu za nasprotnika namenil Yasutako Uchiyamo.

Challenger Šanghaj (Kitajska, €50.000, trda podlaga)
1. krog
Kavčič B. (Slo) – Peliwo F. (Kan/6) 6:1, 5:7, 6:0
2. krogKavčič B. (Slo) – Rodionov J. (Avt)  6:7(4), 6:3, 6:4
ČetrtfinaleKavčič B. (Slo) – Bega A. (Ita) 6:1, 4:6, 6:2
PolfinaleKavčič B. (Slo) – Kecmanović M. (Srb/7) 4:6, 7:6(4), 1:0* – predaja
Finale: Kavčič B. (Slo) – Moriya H. (Jap/8) 6:1, 7:6(1)