Bryan in Harrison podaljšala upanje ZDA v Zadru

Hrvati bodo morali na slavje še malo počakati. (Foto: daviscup.com)

Hrvati bodo morali na slavje še malo počakati. (Foto: daviscup.com)

Izjemno vzdušje so v prvih dveh tekmovalnih dnevih v Zadru pripravili hrvaški navijači, ki pa zaenkrat še niso dočakali končnega zmagovalca polfinalnega obračuna. Po uvodnem dnevu so Hrvati proti ZDA vodili z 2:0, upanje Američanov pa sta po pravi drami podaljšala Mike Bryan in Ryan Harrison. 

Hrvati bodo morali na slavje še malo počakati. (Foto: daviscup.com)
Hrvati bodo morali na slavje še malo počakati. (Foto: daviscup.com)

29-letni Marin Čilić je znova vroč, kar pomeni, da lahko Hrvaška povsem upravičeno računa na morebitno novo slavje v Davisovem pokalu. Naša južna soseda je do sedaj vso svetovno teniško konkurenco edinkrat pokorila leta 2005, ko je v velikem finalu v Bratislavu ugnala domačo Slovaško. Tedaj je odločilno tretjo točko Hrvatom prinesel Mario Ančić, tokrat pa bodo “kocke” na tretjo točko v polfinalnem obračunu proti ZDA morale še malo počakati.

Hrvata v 1. in 2. nizu zapravila žogico za niz

V petek sta svojo trobojnico v odličen položaj spravila Borna Čorić in Marin Čilić, ki v obračunih proti Stevu Johnsonu oz. Francisu Tiafoeju nista izgubila niti enega niza. Po odpovedi nastopa Jacka Socka, ki je z Mikom Bryanom pred dnevi osvojil Odprto prvenstvo ZDA, se je Hrvatom ponudila izjemna priložnost, da bi zmagovalca odločili že po dveh tekmovalnih dnevih. Miku Bryanu se je na isti strani mreže pridružil Ryan Harrison, prav tako že dobitnik turnirja za Grand Slam, na drugi strani pa sta moči združila prav tako odlična igralca dvojic Ivan Dodig in Mate Pavić.

A v dvojicah velikokrat ključno vlogo igra uigranost, kjer Hrvata zagotovo nista bila v prednosti. Američana sta tako v prvem kot tudi drugem nizu rešila žogico za niz in po 2 urah igre povedla z 2:0 v nizih. Hrvata sta se vrnila obračun, dobila naslednja dva niza in rezultat v nizih poravnala na 2:2. Pravi drami so bili gledalci priča v 5. nizu, ko sta si dvojice po enkrat odvzeli servisno igro, obračun pa je nato odločila podaljšana igra. Tam sta Američana povedla s 6:4 in naprej zapravila žogico za zmago na svoj servis, v naslednji točki na servis Dodiga pa je Hrvata morda stala prav neuigranost, saj je po nesporazumu žogica švignila mimo obeh.

Bodo Američani res poizkusili z Johnsonom?

Reprezentanci bosta boj za zmago nadaljevali v nedeljo, ko je najprej predviden obračun med Marinom Čilićem in Stevom Johnsonom. Tenisača sta se do sedaj med seboj pomerila 5-krat, vseh pet obračunov pa je pripadlo Hrvatu. Nazadnje letos prav na peščeni podlagi na OP Francije, ko je Čilić obračun dobil s 6:3, 6:2 in 6:4. Prav zaradi slabega izkupička na medsebojnih obračunih gre kar težko verjeti, da bi Američani na tako pomembnem obračunu resnično poizkusili z Johnsonom, a ob pogledu na medsebojne dvoboje proti Čiliću ima lahko kapetan Američanov Jim Courier hude skrbi. Ob Stevu lahko izbira še med Samom Querreyjem, ki proti Čiliću ni dobil niti enega od 7-ih medsebojnih obračunov, ter Ryanom Harrisonom. Ta je kot edini enkrat uspel ugnati Čilića, tudi letos pa proti Hrvatu na peščeni podlagi v Rimu uspel dobiti niz.

Davisov pokal, polfinale, Zadar (Hrvaška, pesek, zunaj)
Čorić B. (Hrv) – Johnson S. (ZDA) 6:4, 7:6(4), 6:3
Čilić M. (Hrv) – Tiafoe F. (ZDA) 6:1, 6:3, 7:6(5)
Dodig I./Pavić M. – Bryan M./Harrison R. 5:7, 6:7(6), 6:1, 7:6(5), 6:7(5)
Čilić M. (Hrv) – Johnson S. (ZDA) [nedelja, 16.9.2018 – 11.00]
Čorić B. (Hrv) – Tiafoe F. (ZDA)  [nedelja, 16.9.2018 – 13.00]