Francozi prvi finalisti Davisovega pokala 2018

Delo sta dokončala že Mahut in Benneteau. (Foto: Davis Cup/Corinne Dubreuil)

Delo sta dokončala že Mahut in Benneteau. (Foto: Davis Cup/Corinne Dubreuil)

Moška teniška reprezentanca Francije je še enkrat več dokazala, da je gre teniško velesilo. Galski petelini, ki slovijo predvsem po tem, da so na domačem terenu še posebej težko premagljivi, so si že po obračunu dvojic zagotovili mesto v velikem finalu. Tam jih čaka obračun proti Hrvatom ali Američanom. 

Delo sta dokončala že Mahut in Benneteau. (Foto: Davis Cup/Corinne Dubreuil)
Delo sta dokončala že Mahut in Benneteau. (Foto: Davis Cup/Corinne Dubreuil)

Če lahko rečemo, da so v vroči dvorani v Lillu oslabljeni nastopili Španci, ki so še kako pogrešali pomoč Rafaela Nadala, pa to malo težje rečemo za Francoze. Resda smo v preteklosti pri Galskih petelinih na tovrstnih tekmah največkrat spremljali Jo-Wilfrieda Tsongaja, Gaela Monfilsa in Richarda Gasqueta, a morda je kapetan Yannick Noah v tem trenutku na igrišče poslal tenisača, ki Franciji predstavljata prihodnost, ne pa tudi zanesljivosti. Tako Benoit Paire kot tudi Lucas Pouille sta znana po tem, da premoreta izjemno veliko talenta, a hkrati večkrat turnirje odigrata pod pričakovanji.

Busta svoje možnosti zapravil v prvem nizu

Tokrat sta oba, tako Benoit kot tudi Lucas, v ključnih trenutkih odigrala tako kot je treba in tako močno pripomogla k novi veliki zmagi francoske izbrane vrste. Kaj lahko bi bilo drugače, če bi Pablo Carreno-Busta v prvem nizu prvega obračuna proti Paireju izkoristil eno izmed treh žogic za niz, od tega dve na svoj začetni udarec. Ko je Paire v 12. igri izkoristil svojo prvo zaključno žogico za niz, je v nadaljevanju obračuna “povozil” nasprotnika in mu v naslednjih dveh nizih prepustil le še eno samo igro.

Precej bolj napeto je bilo v drugem obračunu, ko se je Pouillu po robu poizkušal postaviti Roberto Bautista-Agut. 30-letni Španec je v preteklih štirih medsebojnih obračunih kar trikrat ugnal Pouilla, tokrat pa je bilo izenačeno vse do rezultata 4:4 v petem nizu. Tedaj je Španec izničil zaostanek z 0:30 na svoj začetni udarec, pri zaostanku s 30:40 pa klonil ob prvi “brejk” žogici nasprotnika. Pouille je v naslednji igri najprej zapravil dve žogici za zmago, nato rešil “brejk” žogico, v tretjem poizkusu pa obračun vendarle zaključil – po 3 urah in 44 minutah.

Franozi branijo naslov 

Piko na i sta v soboto postavila izkušena tenisača Julien Benneteau in Nicolas Mahut, ki sta že dvojici Granollers-Pujol M./Lopez F. že v prvem nizu zavezala kravato, v nadaljevanju poskrbela za nekaj lepih potez, v tretjem nizu pa izkoristila tretjo zaključno žogico in tako Francoze popeljala v finale. Za Galske peteline, ki branijo lanskoletni naslov bo to še tretji finalni nastop v zadnjih 5 sezonah.

Davisov pokal, polfinale, Lille (Francija, trda podlaga, dvorana)
Paire B. (Fra) – Carreno-Busta C. (Špa) 7:5, 6:1, 6:0
Pouille L. (Fra) – Bautista-Agut R. (Špa) 3:6, 7:6(5), 6:4, 2:6, 6:4
Benneteau J./Mahut N. – Granollers-Pujol M./Lopez F. 6:0, 6:4, 7:6(7)