Po polomu Čilića Hrvate v finale popeljal Čorić

Borna Čorić je Hrvaško popeljal v veliki finale. (Foto: daviscup.com)

Borna Čorić je Hrvaško popeljal v veliki finale. (Foto: daviscup.com)

Kakšna drama v Zadru in kakšno veselje Hrvatov! Po prvem tekmovalnem dnevu polfinala Davisovega pokala je vse kazalo na prepričljivo zmago Hrvaške, ki pa se je po pravi mali polomiji Marina Čilića bila primorana reševati v zadnjem obračunu. Tega je po 4 urah in 10 minutah proti Francesu Tiafoeju dobil novi junak Hrvaške Borna Čorić. 

Borna Čorić je Hrvaško popeljal v veliki finale. (Foto: daviscup.com)
Borna Čorić je Hrvaško popeljal v veliki finale. (Foto: daviscup.com)

Medtem ko so Francozi v Lillu zmagovalca polfinalnega obračuna proti Španiji odločili že v soboto, pa je bilo precej bolj napeto v Zadru. V Dalmaciji so hrvaški navijači znova pripravili izjemno vzdušje in odgovornim zagotovo dali misliti, če je prehod na nov sistem tekmovanja v Davisovem pokalu res prava izbira.

Čilić zapravil “nemogoče”

Po dveh petkovih porazih ameriških tenisačev sta ZDA v igri za končno zmago v soboto obdržala Mike Bryan in Ryan Harrison, ki sta v pravi drami s 3:2 ugnala hrvaško navezo Dodig I./Pavić M. Pričakovati je bilo, da bo v prvem nedeljskem obračunu zmagovalca odločil Marin Čilić, a temu ni bilo tako.

29-letni hrvaški tenisač se je 8. v karieri pomeril proti Samu Querreyju in lovil še 8. zmago na mesebojnih obračunih. 7:6(2) in 6:1 v podaljšani igri drugega niza je bila prednost, ki jo je imel Čilić, a to ni bilo dovolj. Querrey je bil naslednjih 7 točk v podaljšani igri in rezultat v nizih poravnal na 1:1. Psihološka prednost je v trenutku skočila na stran Američana, ki vse do konca obračuna Čiliću ni ponudil več niti ene žogice za “brejk”, sam pa servisno igro Čilića dobil trikrat.

Tudi Čorić zapravljal nepričakovano, a vseeno rešil Hrvaško

Za razliko od 4. obračuna, ko je kapetan Američanov Jim Courier namesto Steva Johnsona v ogenj poslal Querreyja, kapetana obeh izbranih vrst sprememb nista delala pred 5. obračunom. Po pričakovanjih sta se med seboj velika upa Hrvaške in ZDA, 21-letni Borna Čorić in skoraj dve leti mlajši Frances Tiafoe. Prvi niz je po podaljšani igri dobil Američan, ki je v drugem nizu hitro klonil z 1:6. Tudi v tretjem nizu je Čorić ekspresno hitro povedel s 5:1 in vse je kazalo, da bo Hrvaška le kolikor toliko mirno dočakala konec obračuna. Tiafoe je “vstal od mrtvih”, rezultat v 3. nizu najprej poravnal na 5:5, nato pa po pravi drami podaljšano igro dobil z rezultatom 13:11. V 4. nizu je znova sledil enosmerni promet, a v 5. se je vse začelo znova.

Pelo se bo še dolgo v noč

Peti niz je bolje pričel Tiafoe, ki je povedel z 1:0, v naslednji igri pa prišel do dveh vezanih žogic za “brejk”. Čorić se je rešil, v 5. igri pa sam ob prvem poizkusu odvzel servis Američanu. Slednji je na peščenem terenu v Zadru pustil svoje zadnje atome moči, a do “ribrejk” žogice ni uspel priti. Stadion je “eksplodiral” v 9. igri, ko je Čorić izkoristil svojo prvo zaključno žogico in Hrvate popeljal še v drugi finale v zadnjih treh sezonah. Leta 2016 jim je na domačih tleh spodletelo proti Argentini. Bodo tokrat uspeli ugnati Francoze?

Slavje Hrvatov ob novem uspehu je bilo nepopisno. Dalmatinske pesmi so si sledile ena za drugo, celotna teniška ekipa je pela tudi v studijskem delu oddaje, ki jo je v živo iz Zadra predvajala HRT 2. Slavje navijačev se bo zagotovo zavleklo dolgo v noč, povsem možno pa je, da se jim bo pridružil še kakšen izmed tenisačev.

Davisov pokal, polfinale, Zadar (Hrvaška, pesek, zunaj)
Čorić B. (Hrv) – Johnson S. (ZDA) 6:4, 7:6(4), 6:3
Čilić M. (Hrv) – Tiafoe F. (ZDA) 6:1, 6:3, 7:6(5)
Dodig I./Pavić M. – Bryan M./Harrison R. 5:7, 6:7(6), 6:1, 7:6(5), 6:7(5)
Čilić M. (Hrv) – Querrey S. (ZDA) 7:6(2), 6:7(6), 3:6, 4:6
Čorić B. (Hrv) – Tiafoe F. (ZDA) 6:7(0), 6:1, 6:7(11), 6:1, 6:3