Monfils: “Vsako tekmo zmerjajo z rasističnimi komentarji”

Težke besede Gaela Monfilsa, ki še posebej ceni interakcijo z navijači. Naravni teniški zabavljač je eden najbolj zanimivih in atraktivnih igralcev na turneji. Francoz se rad podi za žogicami in s svojimi včasih že prav nečloveškimi vragolijami zabava gledalce, ob tem pa (pre)večkrat tvega tudi poškodbo.  

Monfils se želi vrniti med najboljše in osvojiti Roland Garros (Foto: Zimbio.com)

Njegove atletske sposobnosti so osupljive, česar se zavedajo tudi njegovi nasprotniki, ki so še vedno, po vseh teh letih, presenečeni, ko Monfils nazaj prinese še eno žogico več. “To je dar, sreča, nekaj, kar mi veliko pomeni,” je povedal Monfils, ko so ga vprašali o gledalcev, ki mu izkažejo veliko podpore in ljubezni.

Francoz je ta teden v Indian Wellsu zabeležil veliko zmago proti Johnu Isnerju. Slavil je v pravem maratonu s 6:7, 7:6 in 7:5, kar ga je morda tudi stalo boljše uvrstitve, saj je zaradi hudih naporov utrpel poškodbo hrbta. Izpostavil pa je še eno pomembno tematiko.

Skozi leta je naletel na kar veliko mero rasističnega nadlegovanja in zmerjanja. “So dobri in so slabi trenutki. Slabi v smislu, da sem še vsako tekmo doživel kakšen incident. Ljudje kričijo rasistične komentarje in nenehno se soočam z rasističnimi ljudmi. In nato imaš lahko primere, ko te oboževalci zasledujejo kamorkoli greš. Na ulici, v trgovini, blizu doma.”

Obe situaciji sta dokaj ekstremni, toda to je nekaj, s čimer se igralci srečujejo. Monfils je v zadnjem letu zdrsnil izven najboljših 40 na svetu. “To je približno 34 mest stran od tam, kjer si želim biti,” je dodal. “Lahko igram bolje, ampak se borim s poškodbami. Vztrajam, ampak ne igram odličnega tenisa. Ta teden je bil boljši, a še vedno mislim, da lahko igram bolje.”