Moldavec Albot v Delray Beachu do krstne lovorike

Radu Albot je šel v Delray Beachu kar do konca. (Foto: Instagram/DelrayBeachOpen)

Radu Albot je šel v Delray Beachu kar do konca. (Foto: Instagram/DelrayBeachOpen)

Prve ne pozabiš nikoli. O tem se bo lahko v prihodnosti prepričal Moldavec Radu Albot, ki je na turnirju serije ATP 250 v Delray Beachu prišel do svoje krstne lovorike na turnirjih serije ATP. V finalu je proti Britancu Danu Evansu ubranil 3 žogice za zmago in tretji niz po podaljšani igri dobil z rezultatom 9:7. 

Radu Albot je šel v Delray Beachu kar do konca. (Foto: Instagram/DelrayBeachOpen)
Radu Albot je šel v Delray Beachu kar do konca. (Foto: Instagram/DelrayBeachOpen)

Dvoboj je bolje odprl Radu Albot z “breakom” in povedel z 2:1, toda sledil je hiter odgovor Britanca, ki je z dvojnim “breakom” prišel do zmage v prvem nizu. V začetku drugega niza je Britanec malce zaspal na odlični igri iz prvega niza in hitro ponudil dve priložnosti za odvzem servisa, kar je Moldavec izkoristil in pobegnil na 3:1. Pri rezultatu 4:2 pa se je ponudila priložnost Danu Evansu, da se vrne v igro, toda Radu je odbil še zadnji napad v drugem nizu in ga dobil s 6:3.

Dež prekinil obračun

Odlično igro je uspel prenesti tudi v tretji niz, kar ga je nagradilo z “breakom” prednosti in vodstvom z 2:1. Nato je sledil eno uro dolg premor zaradi dežja, po katerem sta igralca gladko prihajala do lastnih začetnih udarcev. Kot prvemu pa se je priložnost ponudila Moldavcu, ki je imel žogico za odvzem pri rezultatu s 4:2. V primeru, da bi le-to izkoristil, bi bil verjetno dvoboj končan, saj bi potreboval Dan dva odvzema servisa zapored. Toda Britanec je preživel igro, ostal med živimi in udaril nazaj takrat ko je bil Albot najbolj ranljiv. Kanček nezbranosti v igri Moldavca se mu je hitro poplačala in izenačil je na 4:4. Spet so sledile gladke igre na začetni udarec, kar je pomenilo, da bo ta finale poln preobratov odločila podaljšana igra.

Moldavec ubranil 3 zaključne žogice

Tie-break je bolje začel Daniel, ki je povedel s 4:1 in nato s 6:4, toda Albot je obe žogici za zmago Britanca ubranil. Kasneje še eno, kar ga je nagradilo in prišel je do svoje prve žogice. To je izkoristil in prišel do svojega prvega ATP turnirja.

S to zmago je Moldavec prišel na sam rob TOP 50 in si priigral svojo najboljšo uvrstitev v karieri. Britanec se bo približal elitni 100-terici, kamor želi ponovno priti po tistem padcu in enoletni prepovedi igranja tenisa zaradi kokaina. Po novem 105. igralec sveta je prijavljen naslednji teden na Challenger turnir v Indian Wellsu, kjer se bo pomeril proti zmagovalcu Challengerja v začetku februarja v Clevelandu Maximu Cressyu.

V Indian Wellsu bomo prav tako čez teden dni spremljali tudi največje mojstre tenisa, saj na spored prihajata tudi prva Mastersa v sezoni 2019, kjer bo kot kaže zbrana prav vsa konkurenca na čelu z Đokovičem, Federerjem in Nadalom. Slednja dva bomo lahko spremljali že na “generalki”, pred sončnima dvojčkoma v Indian Wellsu in Miamiju in sicer ta teden v Dubaju in Acaplucu, medtem ko bodo navijači Srba morali na predstave trenutno najboljšega igralca sveta počakati še teden dni.