Potem, ko je slovenska reprezentanca v play-offu svetovne skupine II Davisovega pokala po prvem dnevu dvoboja s Kitajsko zaostajala z 2:0, je danes uspela izenačiti, v odločilnem dvoboju pa je moral 18-letni Matic Križnik priznati premoč tekmecu. Kitajska je zmagala s 3:2, Slovenija se tako seli v nižji rang tekmovanja.

Po prvem dnevu je v Guangdžovu kazalo, da Slovenija nima več možnosti za zmago. Še enkrat pa smo lahko videli, da ima šport posebne zakonitosti in da ni nič nemogoče. Kapetan Grega Žemlja je pričakovano za igro dvojic določil Dominka in Križnika. Ni se zmotil, saj sta mlada Slovenca prišla do zmage s 6:3 in 6:4.

Nato pa smo videli eno največjih teniških presenečenj v zadnjem obdobju. 20-letni Sebastian Dominko, ki študira v ZDA, je premagal 50. igralca na svetu Džidžen Džanga. Rezultat je bil 6:3 in 6:4.

Do odločitve je tako prišlo v petem dvoboju, ki ga je bolje začel Križnik (1274. ATP). Prvi niz je dobil s 7:5. Njegov vrstnik iz Kitajske Ji Džov (877. ATP) je nato hitro dobil drugi niz. V tretjem je imel Križnik žogo za 3:1, a mu ni uspelo priti do brejka. Kitajec je svoje priložnosti izkoristil in po uri in 54 minutah prišel do zmage. Tretji niz je dobil s 6:3. “Za nami je neverjeten dan. V dvojicah sva gladko zmagala. Res sva igrala dobro. Sproščeno. Energija je bila prava. Sledilo je Sebastianovo presenečenje. Dvoboj sem spremljal med ogrevanjem. Ves čas sem se drl, bil sem navdušen. Ko je zmagal sem vedel, da bom jaz odigral odločilno tekmo. Dal sem vse od sebe, za Slovenijo, za ekipo. Po dobljenem prvem nizu je nato tekmec dvignil nivo igre. On je bil nato tisti, ki je dobil pomembne točke, tudi brejk žoge. Kljub porazu sem zadovoljen s svojo igro. Ponosen sem, da sem šel s takšnim pristopom v tako pomembno tekmo. Seveda pa sem razočaran zaradi poraza. Bo pa to dobra izkušnja za prihodnost,” je rekel Matic Križnik.

“Na žalost so na koncu zmagali Kitajci. A glede na to, kaj smo videli prvi dan, je bilo danes veliko boljše. Lahko smo zadovoljni z igro, a na žalost nam ni uspelo zmagati. Gremo naprej,” je po koncu rekel Sebastian Dominko.

“Za nami je zelo zanimiv drugi dan dvoboja s Kitajsko. Fanta sta dvojice odigrala na vrhunskem nivoju. Ko smo videli, da bo dvojice igral tudi Džang, smo vedeli, da nas čaka težka naloga. Igral je namreč v polfinalu odprtega prvenstva Avstralije v igri dvojic. Šli smo na vse ali nič. In moram reči, da sem videl najboljšo igro odkar jaz nastopam v Davisovem pokalu. Bila sta agresivna, osredotočena in pozitivna. Nato pa je sledil dvoboj Dominka s 50. igralcem na svetu. Že pred dvobojem smo ob misli na Džanga pomislili, da je pred nami nemogoča naloga. Igralca pa sta tokrat dobesedno zamenjala vlogi. Kot, da smo danes, v primerjavi z včeraj, videli drugi osebi na igrišču. Zares odlična igra Dominka. Če bi mi kdo rekel, da bomo dvoboj izgubili v zadnjem nizu zadnjega dvoboja, bi se mu smejal. Tudi Matic ni razočaral. Igrali smo proti eni izmed najboljših ekip v zgodovini naših nastopov v Davisovem pokalu. In glede na vse težave pred začetkom tekmovanja, če vemo, kako težko smo sestavili ekipo, in če pogledamo na lestvico ATP,  kje so naši in kje njihovi igralci, lahko rečem, da smo res pokazali veliko. Naprej gremo lahko z dvignjeno glavo,” je po koncu tekmovanja dejal Grega Žemlja.

Slovenija se tako seli v tretji rang Davisovega pokala, ki poteka na regionalni ravni.

 

DAVISOV POKAL, SVETOVNA SKUPINA II

KITAJSKA – SLOVENIJA 3:2

Petek:

Džang – Križnik 6:0, 6:2

Džov – Dominko 7:5, 6:7 (3), 6:3

Sobota:

Junčaokete/Džang – Dominko/Križnik 3:6, 4:6

Džang – Dominko 3:6, 4:6

Džov – Križnik 5:7, 6:1, 6:3

Vir: Tenis Slovenija