Davisov pokal: Dominko in Križnik v soboto navdušila, na Kitajskem čisto malo zmanjkalo za popoln preobrat

Slovenska izbrana vrsta je v soboto Guangdžovu na Kitajskem pripravila dve veliki presenečenji in rezultat proti domačinom v tekmi play-offa II svetovne skupine Davisovega pokala izenačila na 2:2 v zmagah. V odločilni 5. tekmi je Matic Križnik po treh nizih moral priznati premoč Yi Zhouju. 

Križnik in Dominko v soboto vidno razigrana. (Foto: Teniška zveza Kitajske)

Po tem, ko so Kitajci po uvodnem tekmovalnem dnevu na domačem terenu povedli z 2:0 v zmagah, so v boju za obstanek v II. svetovni skupini Davisovega pokala mnogi pričakovali lahko delo kitajske izbrane vrste. A svoje je imela za povedati in pokazati tudi Slovenija.

18-letni Matic Križnik in dve leti starejši Sebastian Dominko sta v obračunu dvojic šokirala domačo navezo Bu Y./Zhang Z. Slovenca sta po uri in 7 minutah igre prišla do zmage s 6:3 in 6:4.

Dominko nadigral 50. igralca sveta

Sledil je dvoboj med Zhizhen Zhangom in Sebastianom Dominkom. Pogled na lestvico ATP, na kateri Kitajec zaseda visoko 50. mesto, Dominko pa 1057 mest za njim, je napovedoval prepričljivo zmago domačina in s tem tudi kitajski obstanek v II. svetovni skupini. S tem se ni strinjal Dominko, ki je prišel do senzacionalne zmage. Dvoboj je trajal eno uro, dominiral pa je Slovenec. V celotnem srečanju je nasprotniku ponudil le dve žogici za ‘break’ in jih tudi ubranil. Kitajec je osvojil le 7 iger in odločitev o končnem zmagovalcu je bila prestavljena na 5. dvoboj.

Križnik resno ogrozil zmago Kitajcev

Usodo obeh reprezentanc sta imela v rokah Yi Zhou (877. na ATP) in Matic Križnik (1274. na ATP). Mladi Slovenec je tekmo odprl odločno in v 5. igri kot prvi prišel do ‘breaka’ prednosti. Zmago v prvem nizu je potrdil z odličnim servisom pri rezultatu 6:5 in 40:30. Takrat je bila prvič v dvoboju v prednosti Slovenija. 18-letni Kitajec se je odlično odzval in hitro izsilil 3. niz. V zadnjem nizu sta bila igralca izjemno izenačena. Križnik si je v 4. igri niza priigral 3 žogice za vodstvo s 3:1, a Zhou se je rešil. Najprej je izid poravnal na 2:2, nato pa nanizal še dve igri zapored, v 9. igri niza pa potrdil zmagovalca.

Kljub temu, da Sloveniji na Kitajskem ni uspelo priti do popolnega preobrata, je trener slovenske izbrane vrste Grega Žemlja izjemno zadovoljen s predstavami mladih slovenskih predstavnikov.

DAVISOV POKAL – II SVETOVNA SKUPINA (PLAY-OFF)
(Guangdžov, Kitajska)

KITAJSKA : SLOVENIJA 3:2

1. DAN
Zhang Z. : Križnik M. 6:0, 6:2
Zhou Y. : Dominko S. 7:5, 6:7(3), 6:3

2. DAN
Bu Y./Zhang Z. : Dominko S./Križnik M. 3:6, 4:6
Zhang Z. : Dominko S. 3:6, 4:6
Zhou Y. : Križnik M. 5:7, 6:1, 6:3