Pregled žreba: Kdo lahko prepreči »Fedal« finale?

Roger Federer je prvi nosilec letošnjega turnirja v Wimbledonu, Rafael Nadal drugi. Oba sta ena izmed glavnih favoritov za letošnji naslov, zato ne bi čudilo, če bi se letos zopet srečala v finalu turnirja v Wimbledonu. Poglejmo, kdo so najbolj resni kandidati, ki jima lahko prekrižajo načrte.

 Minilo je 10 let od finala v Wimbledonu med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, ki ga imajo  mnogi za najboljši finale turnirjev v Wimbledonu, nekateri celo Grand Slamov ali pa kar celotne teniške zgodovine. Le kdo bi si mislil, da bomo v letu 2018 ne le obujali epski finale iz leta 2008, ampak bomo morda doživeli celo ponovitev oziroma novo izvedbo omenjenega finala. Kdo lahko prepreči, da prvi in drugi nosilec ne bosta obudila spominov kar na igrišču?

Roger Federer še ni izgubil niza (Foto: Google)

Roger Federer ima na papirju lažjo nalogo, saj mu napoti do finala ne stoji nihče, ki bi v lasti že imel katerega izmed turnirjev za veliko četverico. V 4. krogu se bo pomeril proti finalistu turnirja v Antaliji Adrianu Mannarinoju, 22. nosilcu, ki je stalna Rogerjeva stranka, saj Švicar vodi v medsebojnih dvobojih kar s pet proti nič. Tudi tokrat realno ni za pričakovati, da bi 30 letni Francoz lahko presenetil. Nato sledi dvoboj proti Gaelu Monfilsu ali Kevinu Andersonu, ki znata biti težji zalogaj, čeprav Francoz letos ne blesti, Anderson pa še nikoli ni dobil niti seta proti Federerju. V drugi polovici zgornjega dela žreba bodo Švicarju najbolj nevarni Miloš Raonič, John Isner in Stefanos Tsitsipas. Raonič je že premagal Federerja v polfinalu Wimbledona leta 2016, a takrat Rogerjeva poškodba kolena še ni bila sanirana v celoti, saj si je nato Švicar vzel kar šestmesečni odmor. Tudi Raonič se letos vrača po poškodbi kolena, na turnirju Queens v Londonu, štirinajst dni nazaj, pa si je lažje poškodoval ramo, zato ni verjeti, da bi letos lahko ogrozil Federerja. Poleg tega bo moral prej dobiti še dva dvoboja, začenši proti Mackenzieju McDonaldu, nato pa proti Johnu Isnerju ali Stefanosu Tsitsipasu. John Isner je lahko nevaren, sploh na travi, saj ima enega najboljših servisov v teniški karavani. To je dokazal letos na turnirju v Miamiju, kjer je kljub slabi formi na začetku sezone osvojil turnir serije masters. Če bo znal proti Federerju priti do podaljšanih iger, je vse možno. Seveda pa bo najprej v osmini finala moral premagati Grka Tsitsipasa, ki je letos ogromno napredoval in na travi igra navdahnjeno, nato pa se bo udaril še z Raoničem za nastop v polfinalu proti Švicarju. Roger Federer je vsekakor prvi favorit v tem delu žreba, a bo moral poskrbeti, da ne vstane z levo nogo.

Rafael Nadal zaenkrat brez najmanjših težav (Foto: Google)

Rafael Nadal ima v svojem delu žreba še vedno v boju tudi bivše zmagovalce turnirjev za Grand Slam, ali natančneje Novaka Đokovića in Juana Martina Del Potra. Z Del Potrom se bo srečal že v četrtfinalu, če bo prej uspel ugnati Jirija Veselya. Ta je storil kar manjšo uslugo Nadalu, ko je premagal zanj že večkrat neugodnega Fabia Fogninija, medtem ko sam zaenkrat še ni dobil niza v edinem medsebojnem obračunu proti Nadalu. Naslednji krog proti Del Potru bi za Nadala znal biti zelo neugoden. Medtem ko na pesku Roland Garrosa Argentinec ni imel veliko možnosti proti Špancu, bi mu na travi znal biti oster trn v peti, ob predpostavki, da prej premaga Gillesa Simona. Če bo Nadal preživel ta težek test, ga čaka v polfinalu najverjetneje Novak Đoković, ki je po dolgem času začel prikazovati tisto pravo, zanj značilno, kvalitetno teniško igro in bi moral najprej premagati predstavnika mlade garde Karena Khachanova in nato v četrtfinalu še zmagovalca dvoboja med Ernestsom Gulbisom in Keijom Nishikorijem.

V vsakem primeru nas čakajo prave poslastice, sploh če se bodo med seboj srečali stari mojstri belega športa kot so Juan Martin Del Potro, Rafael Nadal, Novak Đoković in Roger Federer, kdorkoli pa se bo izmed prvih treh naštetih uvrstil v finale, bo visoka prepreka Federerju na poti do 9. naslova v Wimbledonu in 21. osvojenega turnirja za Grand Slam. Če pa bomo po 10 letih spet priča finalu med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem, pa bo glavno vprašanje, ali lahko Španec zopet prepreči  zgodovinske dosežke Švicarja na sveti travi.