Kanadska mladca poskrbela za slavje na Slovaškem

Felix in Denis skupaj štejeta 39 let. (Foto: Srdjan Stevanović)

Felix in Denis skupaj štejeta 39 let. (Foto: Srdjan Stevanović)

Znanih je vseh 18 reprezentanc, ki se bodo novembra letos pomerile na zaključnem turnirju Davisovega pokala 2019 v Caji Magici v Madridu. Že neposredno uvrščenim zasedbam Argentine, Velike Britanije, Španije, ZDA, Hrvaške in Francije, so se pridružili še Avstralija, Belgija, Čile, Kolumbija, Nemčija, Italija, Japonska, Kazahstan, Nizozemska, Rusija, Srbija in Kanada. Zadnja po zaslugi dveh mladcev.

Felix in Denis skupaj štejeta 39 let. (Foto: Srdjan Stevanović)
Felix in Denis skupaj štejeta 37 let. (Foto: Srdjan Stevanović)

Še lansko leto je v Davisovem pokalu za Kanado nastopal 46-letni Daniel Nestor, zdaj pa sta vajeti v svoje roke vzela fanta, ki skupaj “ne zmoreta” let prave legende kanadskega tenisa. 19-letni Denis Shapovalov in še leto dni mlajši Felix Auger-Aliassime sta na Slovaškem odigrala vseh pet obračunov na njima ne ravno najljubši peščeni podlagi in poskrbela za slavje svoje ekipe.

Shapovalov je dobil obračuna proti Filipu Horanskyju in Martinu Kližanu, v dvojcah skupaj s Felixom izgubil proti navezi Kližan M./Polašek F., ključno točko pa je v 5. obračunu prispeval Auger-Aliassime. Slednji se je pomeril z 10 let starejšim Norbertom Gombosem in Slovaka po uri in 30 minutah ugnal s 6:3 in 6:4.

Krajinović preprečil senzacijo v Uzbekistanu

Po pričakovanjih so se do zmage v Indiji prebili Italijani, enako velja za Nemce, ki so bili doma boljši od Madžarov, malce presenetljiv pa je rezultat v Kazahstanu, kjer so domači tenisači s 3:1 v zmagah ugnali Portugalce z Joaom Souso na čelu. Švicarji brez Rogerja Federerja in Stana Wawrinke niso bili kos Rusom, prav tako pa je bila BIH nemočna v Avstraliji. Brez Dominica Thiema so s tekmovanjem zaključili Avstrijci, prav tako brez Tomasa Berdycha Čehi.

Čeprav po prvem dnevu ni kazalo tako, pa je bilo izjemno napeto v Uzbekistanu. Tam sta Dušan Lajović in Filip Krajinović v prvem dnevu prinesla dve točki Srbom, Uzbekistanci pa so prek Denisa Istomina, ki je v dvojicah nastopil skupaj z Sanjarom Fayzievom, rezultat poravnali na 2:2. Še toliko bližje senzaciji so bili domačini, ko je Fayziev v zadnjem dvoboju proti Krajinoviću presenetljivo dobil prvi niz s 6:4. 72. igralec sveta se je nato vendale zbral, drugi niz dobil s 6:3, v tretjem Uzbekistancu zavezal kravato (6:0) in Srbiji vendarle zagotovil mesto v Madridu.

Kar 8 dvobojev se je končalo z zmago gostov. (Foto: daviscup.com)
Kar 8 dvobojev se je končalo z zmago gostov. (Foto: daviscup.com)