Jurgen Melzer se bo upokojil na domačem turnirju

Na najnovejši ATP lestvici je deset igralcev, ki so bili rojeni leta 1981, med njimi pa vodi kdo drug kot svetovna številka 2, Roger Federer. Nekateri od njih so že upokojeni, kot je na primer Federerjev dobri prijatelj Marco Chiudinelli, medtem ko je Julien Benneteau odigral svoj zadnji turnir na OP ZDA in je sklenil končati svojo kariero po Davisovem pokalu, preden bo postal kapetan francoskega Fed Cupa leta 2019.

Melzer bo končal športno pot (Foto: Google)

Drugi veteran iz te generacije, ki je napovedal svojo upokojitev, je 37-letni Jurgen Melzer, ki bo to storil na turnirju serije ATP 500 v domačem Dunaju. Jurgen ni bil uvrščen znotraj elitne stoterice od maja 2015 in je bil od novembra istega leta odsoten zaradi poškodbe rame, se v juliju naslednje leto vrnil, odigral osem turnirjev ter končal še komaj znotraj tristoterice.

Melzer je imel priložnost igrati z Rogerjem Federerjem na Australian Opnu leta 2017 in zmagal na Challengerjih v Budimpešti in Wroclawu v februarju ter se vrnil med 200 najboljših, vendar preostanka sezone ni zmogel nadaljevati v enakem slogu ter manjkal drugi del sezone po Ilkley Challengerju v juniju.

Jurgen je v tej sezoni uspel odigrati le tri Challengerje in en dvoboj Davisovega pokala proti Rusiji. Po 20 letih profesionalne kariere se je odločil končati svojo teniško pot pred domačimi navijači. Med leti 2003 in 2013 je Melzer igral v 13 ATP finalih in osvojil pet naslovov, med njimi dva na Dunaju v letih 2009 in 2010.

Njegovo najboljšo karierno uvrstitev, 8. mesto, je dosegel aprila leta 2011, tik pred dopolnjenimi 30 leti. Dosegel je tudi 59 Grand Slam in 57 Masters 1000 zmag. Jurgen je bil polfinalist v Roland Garrosu leta 2010, ko je v četrtfinalu premagal Novaka Đokovića, potem ko je izubil začetna niza, prišel pa je med najboljših 16 na ostalih treh turnirjih velike četverice.

Njegovi najboljši Masters 1000 rezultati so prišli v letih 2004 in 2010, ko je petkrat izgubil v četrtfinalu, napredoval pa je celo v polfinale v Monte Carlu leta 2011, ko je premagal Rogerja Federera ter nato izgubil proti Davidu Ferrerju. Jurgen bo na Dunaju tekmoval s povabilom organizatorjev skupaj z Grigorjem Dimitrovim, Dominikom Thiemom, Kevinom Andersonom, Johnom Isnerjem in Keijom Nishikorijem ter bo morda imel priložnost, da svojo kariero zaključi proti mlademu rojaku Dominiku Thiemu na osrednjem igrišču Dunaja.