Izjemni Đoković prvi v zgodovini osvojil “Golden Masters”

Pa smo dobili veliki finale na turnirju serije Masters v Cincinnatiju, kjer sta se pomerila Roger Federer in Novak Đoković. Prvi je iskal rekordno osmo zmago, drugi pa dosežek, ki ni uspel še nikomur v zgodovini. V dveh nizih s 6:4 in 6:4 je bil na koncu boljši Srb, ki je spisal teniško zgodovino.

Novak je prevladal s svojo konstantnostjo (Foto: Zimbio)

Veliko zmagovalec pa postaja Novak Đoković! Izjemen dosežek, sploh če vzamemo v zakup prvo polovico sezone, kjer nikakor ni mogel najti prave forme po operaciji komolca lansko leto. Ampak kako hitro se lahko vse spremeni! Po izpadu v Roland Garrous in po tem, ko je skorajda preskočil travnati del sezone, se je vendarle odločil igrati. V finalu Queensa je morda klonil, toda v Wimbledonu je stal kot zadnji na sveti travi.

Sedaj pa še prva zmaga v Cincinnatiju, kjer mu je spodletelo že petkrat, kar pa je bolj pomembno; postal je prvi tenisač v zgodovini, ki je osvojil vseh devet turnirjev serije Masters, čemur angleško rečemo “golden masters”. 6:4 in 6:4 je bilo v finalu proti Rogerju Federerju, ki je bil roko na srce povsem razglašen. Švicar ni našel prave napadalne igre, na cedilu pa ga je kar nekajkrat pustil tudi začetni udarec. Z dvojnimi napakami na ključne točke je nasprotniku dal priložnost, suvereni Đoković pa se ni ubiral. Njegov return je bil na veliko višjem nivoju kot return Federerja, ki je večino žogic pošiljal v mrežo. Predvsem na drugi servis Srba, ki ga bi moral napadati, je bil povsem nenevaren. Đoković je bil zanesljiv in konstanten. Ravno dovolj za gladko zmago v dveh nizih, čeprav so si navijači na tribunah glasno želeli bolj izenačenega boja.

Federer storil 39 neizsiljenih napak, Novak neizprosen na drugem začetnem udarcu

Ni šlo po načrtih Federerja (Foto: Zimbio.com)

To ni bil ravno finale, ki smo si ga nadejali, ko govorimo o kvaliteti igre, a sta fanta vseeno odigrala vsak nekaj fantastičnih točk. Sploh v drugem nizu sta se malce razigrala, saj so se stvari ogrele, ko je Federer povedel z 2:0, ampak namesto, da bi potrdil odvzem servisa, je tega z nekaj neizisljenimi napakami in zgrešenimi udarci na mreži hitro izpustil. Ne le enkrat, ampak dvakrat. Sledil je še en odvzem servisa in Novak je nedolgo po tem serviral za veliko zmago.

Đoković se je tako z lahkoto sprehajal skozi servisne igre, medtem ko se je Federer vse bolj mučil. Kar se je dalo, je reševal s svojim forehandom, toda 39 neizsiljenih napak je bilo preveč. Če je na poti do finala povprečno serviral s 65-odstotno uspešnostjo, je danes držal statistiko okoli 50 odstotkov zadetih prvih udarcev. Proti enemu najboljših returnerjev v igri je to premalo. Đoković je izkoristil vsako najmanjšo priložnost in zasluženo slavil. Hvalevreden dosežek in Srb na Odprto prvenstvo ZDA odhaja kot eden glavnih favoritov. Ne le to; z zagotovostjo lahko potrdimo, da se je resnično vrnil.