Izjemni Blaž Rola finalist Challengerja na Kitajskem!

Vroči Blaž Rola se v kitajskem Quijingu ne zaustavlja! Na 75.000 ameriških dolarjev vrednem turnirju serije Challenger je v polfinalu s 7:5, 3:6 in 6:3 ugnal Avstralca Alexa Bolta in si tako zagotovil mesto v velikem finalu. Za prvo turnirsko zmago v letošnji sezoni se bo Ptujčan v finalu pomeril proti Tunizijcu Maleku Jaziriju. 

Blaž Rola se bo za naslov pomeril s Tunizijcem Jazirijem. (Foto: zimbio.com)
Blaž Rola se bo za naslov pomeril s Tunizijcem Jazirijem. (Foto: zimbio.com)

Če se je od turnirja v Quijingu ekspresno hitro poslovil Blaž Kavčič, pa bo Slovenija po zaslugi Blaža Role imela svojega predstavnika na turnirju vse do zadnjega dne. 27-letni Ptujčan je na poti do finala ugnal domačega povabljenca Yeconga Heja, Salvatoreja Carusa, Ilyjo Ivashko in za konec v polfinalu še Avstralca Alexa Bolta.

V prvem nizu na svoj servis nedotakljiv

S 25-letnim tenisačem iz Avstralije se je pred današnjim obračunom Rola enkrat že pomeril in sicer lansko sezono, ko je obračun na turnirju serije Challenger v Binghamtonu s 6:3 in 6.2 dobil Slovenec. Tudi tokrat je Blaž obračun pričel na najvišji možni ravni, saj je bil na svoj začetni udarec v prvem nizu praktično nedotakljiv. V celotnem nizu je namreč na svoj servis izgubil vsega 2 točki, v ključni 11. igri pa izkoristil že prvo žogico za odvzem nasprotnikovega servisa in v naslednji igri suvereno zaključil prvi niz.

V drugem nizu je takoj na začetku prišla igra, ko Roli na svoj začetni udarec ni steklo, Avstralec pa je Ptujčana hitro kaznoval, povedel s 3:0 in nato niz brez večjih pretresov pripeljal do konca. V odločilnem tretjem nizu je Blaž v 1. igri bil primoran rešiti žogico za t.i. brejk, odločno pa je nastopil v 6. igri, ko je na servis Avstralca povedel 0:40, potem pa drugo žogico za odvzem servisa izkoristil in povedel s 4:2. Od tedaj naprej je Rola na svoj servis izgubil le še eno točko in se tako razveselil prvega finala v letošnji sezoni.

Za lovoriko proti Jaziriju

Za prvo letošnjo turnirsko zmago se bo Blaž Rola v finalu pomeril proti prerojenemu Maleku Jaziriju. 34-letni Tunizijec se v zaključku lanske in pričetku letošnje sezone nikakor ni našel, potem pa “eksplodiral” v Dubaju, kjer ga je šele v polfinalu ugnal Španec Roberto Bautista-Agut. Od tedaj naprej se je na dveh Challengerjih na Kitajskem uvrstil v četrtfinale, zdaj pa bo proti Roli prav tako kot njegov nasprotnik lovil prvo letošnjo lovoriko. Rola in Jaziri sta stara znanca, saj sta se leta 2013 merila na sredozemskih igrah. S 6:3 in 6:2 je tedaj na travnati podlagi slavil Blaž.

Challenger, Quijing (Kitajska, $75.000, trda podlaga), polfinale
Rola B. (SLO) – Bolt A. (Avs) 7:5, 3:6, 6:3