[INTERVJU] Tonija Ulčarja strast do tenisa in robotike vodila do edinstvenega izuma – teniškega robota je naučil premikanja

Na teniških igriščih vse pogosteje opazimo tehnološke naprave, ki burijo zanimanje mimoidočih, teniškim igralcem pa na raznorazne načine pomagajo pri teniškem razvoju. Za inovativen izum je poskrbel 24-letni Kamničan Toni Ulčar, ki je nedavno pandemijo preživel zelo produktivno. Razvil je prvi mobilni teniški top na svetu. 

Toni Ulčar, ustanovitelj Sportbota, je velik navdušenec tenisa in robotike.

Toni Ulčar je ustanovitelj slovenskega start-up podjetja Sportbot, ki je v mesecu oktobru že nudil prvo možnost prednaročil za premikajočega teniškega robota. Študent strojništva, katerega v začetku leta čaka še zagovor magistrske naloge, nam je v prijetnem pogovoru zaupal, da se splača ostati na preži, saj bo vsak čas nastopil nov interval ugodnih prednaročil. Sogovornik je postregel s podrobnejšo predstavitvijo svojega produkta, s katerim se med drugim lahko pomerite tudi v pravi teniški tekmi.

Teniški robot ni vaša edina povezava s tenisom. Tudi sami igrate tenis, nekaj časa ste ga tudi trenirali. Ste imeli vzornika?
“Z igranjem tenisa sem začel relativno pozno, šele pri petnajstih ali šestnajstih letih. Že od malih nog sem se ukvarjal s športom, predvsem z nogometom, tenis pa me je kasneje pritegnil zaradi njegove težavnosti. Od nekdaj si želim novih izzivov, zato je tenis postal očitna izbira. Še vedno se dobro spomnim, kako sem po končanem prvem treningu v lokalnem klubu TK Kamnik tenis takoj vzljubil. Takrat še nisem imel pravega teniškega vzornika, želel sem igrati le tako dobro kot odrasli igralci v klubu.”

Kje ste se takrat šolali?
“Po osnovni šoli sem obiskoval gimnazijo v Domžalah. Takrat še nisem vedel, kaj želim početi v življenju, zato sem si izbral gimnazijo (smeh). Rad sem imel tehnične predmete, zato sem bil zelo zadovoljen, ko sem se vpisal na strojno fakulteto. Pravo strast do strojništva in robotike pa sem razvil tekom študija.”

In takrat je nastal Sportbot. Zakaj tako ime?
“Na začetku je bilo to le delavno ime za projekt, nato pa je poimenovanje kar ostalo. Ime združuje dve moji največji strasti – šport in robotiko.”

Kdaj ste prišli do spoznanja, da vam lahko uspe razviti prvi mobilni teniški top na svetu?
“Do spoznanja sem prišel med pandemijo. Ko zaradi omejitev nismo več smeli igrati s prijatelji, je bila igra s teniškimi topovi očitna rešitev. Takrat pa sem spoznal, da ima ta trg še zelo veliko neizkoriščenega potenciala. Začel sem raziskovati teniške topove in na moje presenečenje opazil, da je tehnologija v teh napravah zelo zastarela. Odločil sem se najti rešitev, ki bo teniškim igralcem pomagala izboljšati njihovo igro in fizično pripravljenost. Po premisleku se je porodila ideja premikajočega teniškega topa.”

Postavite se v čakalno listo za teniški top Sportbot (kliknite za prevezavo).

Sportbot je premikajoči se robot in je primeren za vse teniške podlage.

Že slišati ni lahko, kaj šele udejanjiti. Izzivov zagotovo ni manjkalo.
“Res je, kar nekaj izzivov je bilo na poti, predvsem veliko nedelujočih prototipov. Največji izziv pa zagotovo predstavlja ravno premikanje topa (smeh). Želel sem, da je izkušnja za uporabnika zelo enostavna, zato sem se želel izogniti kakršnimkoli zunanjim senzorjem, ki so pri tovrstnih napravah pogosti.”

Kaj je ob premikanju po celotnem igrišču največja prednost robota v primerjavi s klasičnimi stacionarnimi teniškimi topi?
“Mobilnost robota omogoča treniranje unikatnih udarcev in njihovih kombinacij, ki s stacionarnimi napravami enostavno niso mogoča. Vsi, ki igramo tenis, vemo, da je tenis zelo dinamičen, ter da je vsaka pot žogice unikatna. Ravno tak tip »živih« žogic omogoča izstreljevati Sportbot. Mobilnost omogoča uporabnikom tudi ogromno kontrole in kreativnosti pri ustvarjanju njihovih treningov.”

Robot je dimenzij manjših od 0,5 m in se ga lahko brez težav shrani v prtljažnik avtomobila.

Pa se robota da oz. sme uporabljati na vseh teniških podlagah?
“Da, robot je trenutno primeren za vse teniške podlage. Naprava je zaščitena proti vlagi in vodi, toda vseeno je ni priporočljivo pustiti zunaj v nalivu.”

Teniški top Sportbot je še en dokaz več, da se lahko vrhunski inovativni produkt v celoti razvije znotraj meja Slovenije. Ste vmes razmišljali tudi drugače? So se pojavljale možnosti sodelovanja s tujimi partnerji?
“Verjamem, da pogosto lastnih zastavljenih ciljev nikoli ne presežemo, zato si velja že na začetku postaviti visoke cilje. Priznam, da na začetku nisem popolnoma verjel v projekt. Šele po odličnem odzivu prvih uporabnikov poleti, sem opazil, da je naprava lahko zelo uporabna za vse teniške igralce. Da, bilo je že par opcij za sodelovanje, toda za partnerstvo s kakšnim tehnološko naprednim športnim podjetjem se še nisem določil. Morda v kratkem.”

Žogica leti tudi s hitrostjo do 120km/h, lahko je spin ali slice, prilagaja se ritem izstreljevanja žogic,…
“Tako je. Vse te nastavitve omogoča mobilna aplikacija, ki uporabniku ponuja naslednje vodeno ogrevanje pred vadbo, trening posameznega udarca ali zaporedij udarcev. Uporabnikom smo želeli omogočiti popolno kontrolo nad njihovim treningom, zato je možno enostavno ustvarjati svoja lastna zaporedja udarcev. Tako bodo lahko tako igralci kot trenerji robota uporabili v svoje unikatne namene.”

Na spletni strani je med možnostmi opaziti tudi funkcijo “Play a match”. Kako to izgleda v praksi?
“Play a match (Igraj tekmo) je najnaprednejša funkcija Sportbota. Uporabnik na aplikaciji izbere prvotni položaj naprave in želeno trajanje igre, nato pa se naprava sama odloči, kam se bo premaknila ter kakšno žogico bo izstrelila uporabniku. Ta funkcija nam tako omogoči pristno simulacijo teniške igre.”

Se vam zdi, da v tujini vlada večje zanimanje za robota kot v Sloveniji? 
“Zaenkrat težko rečem. Tako domači kot tuji mediji in uporabniki so s svojimi mnenji in predlogi za izboljšave ključno pripomogli tekom ustvarjanja naprave.”

Kakšen je postopek naročanja teniškega topa Sportbot?
“Sportbota se lahko naroči direktno na spletni strani (https://sportbot.tech/). Žal je zaradi omejenih količin naslednji interval prednaročil predviden šele v letu 2023. Vse, ki si želite biti na tekočem, pa lepo vabim, da se na spletni strani registrirate na čakalno listo, kjer rad podelim tudi kakšen uporaben teniški nasvet.”

Prednaročila za mobilni teniški top Sportbot bodo zelo kmalu znova odprta.

Kdaj bodo teniški navdušenci robota lahko videli v delovanju?
“V letu 2023, kar bo kmalu. 🙂

Se bo robota dalo preizkusiti? Ste morda pomislili, da bi omogočili tudi najem naprave? 
“Seveda, to je bila od začetka ena izmed možnosti. Zaenkrat bo od nas direktno možen le nakup, zagotovo pa bo kateri od teniških klubov, akademij ali pa celo vaš prijatelj robota izposojal, tako da ga lahko preizkusite. Po vsej verjetnosti bo poleti iz naše strani organiziran tudi kakšen dan odprtih vrat.”

Lahko rečeva, da je to tudi za vas šele začetek in da v prihodnosti lahko pričakujemo še kaj inovativnega?
“Seveda, teniškemu svetu lahko še veliko ponudimo. Zamisli je ogromno, tako za tenis kot za druge športe. Potrebno pa je delati korak za korakom. Zaenkrat je osredotočenost usmerjena k razvoju in testiranju obstoječega topa, zato da našim teniškim igralcem priskrbimo kvaliteten izdelek, ki jim bo pomagal izboljšati njihovo igro.”