Federer: “Občudoval sem Mirko in njen teniški uspeh”

Roger Federer se je spomnil časov, ko je še hodil na zmenke s svojo zdajšnjo ženo Mirko Vavrinec in jo opazoval med treningi. Ni mu bilo jasno, zakaj vlaga toliko truda in od kje ji motivacija.

Roger in Mirka sta se spoznal na olimpijskih igrah v Sydneyju (Foto: Tennisworldusa.com)

Mirka je leta 2001 dosegla svojo najvišjo uvrstitev na WTA lestvici – 76. mesto, leto za tem pa končala svojo kariero. Ko so novinarji Federerja vprašali, kaj se je naučil od žene, je povedal, da se je naučil bore malo, saj je vedel, da sam ni zmožen trenirati na tak način. Gledal jo je in ni razumel, kako lahko skloni glavo in trenira po 5 ali 6 ur, brez da izgubi voljo.

Federer je pojasnil: “Sam sem izgubil voljo po eni uri treninga. Občudoval sem jo, vendar vedel, da bo moja pot drugačna. Dokler nisem našel sebe in načina, ki bi mi ustrezal, sem se iskal, vendar sem našel zadovoljstvo v trdem delu in bolečini. Dojel sem, zakaj se moram potiti na treningih in dvigovati uteži. Delo izven teniškega igrišča je bilo delo, vloženo za igro na teniškem igrišču. Pri razumevanju vsega mi je pomagal Tony Roche, ki me je pripravil do tega, da sem bil sposoben trenirati po več ur skupaj. Od takrat mi to več ne predstavlja težav. Zdaj me moja trenerska ekipa ustavlja, češ da ne rabim narediti toliko, dovolj sta dve ponovitvi in ne tri. Ko me je Tony vprašal, če lahko odigram 7 dvobojev po 5 setov, sem mu odgovoril, da ne vem. Rekel je, da treniram za to, da bom samozavestno odgovoril, da sem tega sposoben. Od takrat verjamem, da sem tega sposoben, za to sem treniral celo življenje.”