Edmund najvišje uvrščeni Britanec, Krajinović že 28.

Pisalo se je leto 2006, ko je takrat 19-letni Andy Murray na ATP lestvici prehitel rojaka Grega Rusedskega in postal prvi lopar Velike Britanije. Po nekaj manj kot 12 letih se je Murray od tega naziva moral posloviti. Na ATP lestvici ga je prehitel 7 let mlajši Kyle Edmund, ki se je povzpel na 24. mesto. Le štiri mesta nižje je s ponedeljkom pristal Filip Krajinović, močno pa sta napredovala tudi Malek Jaziri in Nicolas Jarry. Pri dekletih počasi, a vztrajno napredujeta Magdalena Rybarikova in Daria Kasatkina. 

Kyle Edmund se te dni že pripravlja v Kaliforniji. (Foto: zimbio.com)
Kyle Edmund se te dni že pripravlja v Kaliforniji. (Foto: zimbio.com)

Kmalu bo minilo 9 mesecev, odkar je Andy Murray v četrtfinalu Wimbledona zaradi bolečin v kolku stežka zaključil obračun proti Samu Querreyju. Od tedaj naprej se Britanec na vse pretege trudi, da se čim prej vrne na teniška igrišča, na drugi strani pa pričakovano drsi po ATP lestvici navzdol. Lanskoletna turnirska zmaga v Dubaju mu je prinesla 500 ATP točk, ki jih je Murray s ponedeljkom izgubil in padel na 29. mesto. S tem je izgubil tudi naziv prvega loparja Velik Britanije, saj je padel za Kyla Edmunda, ki je pridobil eno mesto in sedaj zaseda 24. položaj.

Znotraj elitne 100-terice je ta teden pri moških največji skok uspel Tunizijcu Maleku Jaziriju, ki je v Dubaju navdušil z uvrstitvijo v polfinale in se je iz 117. povpzel na 84. mesto. V ozadju velja omeniti še Martina Kližana, ki je z zmago na turnirju serije Challenger v Indian Wellsu napredoval za 52 mest in je sedaj 129. igralec sveta. Velka omeniti tudi Srba Filipa Krajinovića, ki je z 28. mestom prišel do karierne uvrstitve in tako ob odsotnosti Novaka Djokovića in slabi formi Victorja Trocikega, Lasla Djereja in Dušana Lajovića skrbi za vsaj nekaj dobre volje med srbskimi ljubitelji tenisa.

Pri dekletih se prebuja Erranijeva

Elita ženskega tenisa si je pred turnirjem v Indian Wellsu vzela nekaj premora oz. se je raje kot za odhod v Acapulco odločila za trening. Iz krize se je sicer v Mehiki poizkušala izkopati Kristina Mladenović, a Francoznija je že v četrtfinalu klonila proti kasnejši zmagovalki Lesii Tsurenko. Je pa v Indian Wellsu poleg moškega Challenger turnirja potekal tudi ženski turnir, kjer je nase opozorila 30-letna Sarra Errani. Italijanka je dobila turnir brez izgubljenega niza in se iz 125. povzpela na 93. mesto. Finalistka Kateryna Bondarenko je pridobila 10 mest in je sedaj 74.

Bedene spet na 43. mestu, Zidanškova pridobila 28 mest

Pri slovenkih tenisačih in tenisačih z izjemo skoka Tamare Zidanšek ni prišlo do večjih premikov. Tamara je v zaključku meseca februarja dobila turnir serije Futures v Braziliji, s ponedeljkom pa se je povzpela na 177. mesto. Aljaž Bedene je na ATP lestvici pridobil eno mesto in znova izenačil svojo najboljšo uvrstitev – 43. mesto.

Igralci in igralke znotraj najboljše 100-terice, ki so s ponedeljkom prišli do karirerne uvrstitve:

12. Lucas Pouille
17. Diego Schwartzman
23. Adrian Mannarino
24. Kyle Edmund
26. Hyeon Chung
28. Filip Krajinović
44. Denis Shapovalov
48. Jared Donaldson
50. Peter Gojowczyk
61. Nicolas Jarry
71. Stefanos Tsitsipas
————————————–
17. Magdalena Rybarikova
19. Daria Kasatkina
85. Ana Bogdan
100. Sachia Vickery