DP U18: Zimska mladinska državna prvaka sta Ana Lanišek in Ažbe Jarc (FOTO)

Najboljši na državnem prvenstvu. Z leve proti desni: Pia Petelinšek, Dmitry Suboch, Ažbe Jarc, Ana Lanišek.

Na igriščih TK Branik Maribor smo dobili nova zimska mladinska državna prvaka. Prvič v zgodovini državnih prvenstev je naslov prvaka slavil igralec TK Spin Medvode, in sicer Ažbe Jarc, ki je bil v finalu boljši od Dmitryja Subocha. Pri dekletih je šlo zelo na tesno, četrtega naslova državne prvakinje pa se je na koncu razveselila Ana Lanišek iz TC Ljubljana. 

Najboljši na državnem prvenstvu. Z leve proti desni: Pia Petelinšek, Dmitry Suboch, Ažbe Jarc, Ana Lanišek.

Petkova finalna obračuna, ki sta se v montažni dvorani TK Branik Maribor začela istočasno, sta postregla z odličnim tenisom. Pri fantih je v dvoboj bolje krenil Ažbe Jarc, ki je hitro povedel s 3:0, vodil je tudi s 5:3. Dmitryju Subochu je rezultat še uspelo poravnati na 5:5, v zaključku niza pa je bil znova bolj zbran Jarc, ki je niz dobil še pred podaljšano igro. Suboch je v drugem nizu odgovoril s 6:4, v tretjega pa je spet bolje krenil Jarc. Po tem, ko je povedel s 4:1, prednosti ni več izpustil iz rok in zasluženo slavil zmago.

Jarc je na poti do naslova državnega prvaka po vrsti premagal Luko Boha (TK-CC), Paola Angelija (ŽTKMB), Nala Soka (TC-LJ), pred Subochem pa v polfinalu še Carla Angelija (ŽTKMB). Za Ažbeta je to prvi osvojeni naslov državnega prvaka, tretjič je bil najboljši na turnirju igralcev do 18. leta starosti.

Pri dekletih sta se v finalu zimskega državnega prvenstva tretjič na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije pomerili Ana Lanišek (TC-LJ) in Pia Petelinšek (ŽTKMB), še tretjič se je zmage na koncu veselila Laniškova. Sprva sicer ni kazalo tako. Petelinškova je v dvoboj krenila zelo odločno in prvi niz dobila s 6:1. V drugem je Laniškova odgovorila z enako mero, v tretjem pa delo dokončala v 12. igri niza.

Za Ano Lanišek je to že četrti osvojeni naslov državne prvakinje v posamični konkurenci. Pred tem je bila leta 2017 najboljša v kategoriji U12, leta 2019 v U14, leta 2020 pa še v kategoriji U16. Tokrat je na poti do naslova ugnala Beti Butino Jazbec (ŽTKMB), Karin Dirnbek (KRŠKO), Michelle Pernat (ŽTKMB), Aljo Senico (BR-MB) in za konec še Pio Petelinšek (ŽTKMB).

Zimsko državno prvenstvo U18
(TK Branik Maribor, trda podlaga, dvorana)

FANTJE

Četrtfinale
Suboch D. – Bukovec R. 6:4, 3:6, 6:1
Miković M. – Videnovič L. 6:2, 1:6, 7:6(3)
Angeli C. – Tomažin J. 7:6(4), 6:0
Jarc A. – Sok N. 7:5, 6:3

Polfinale
Suboch D. – Miković M. 6:2, 4:6, 6:2
Jarc A. – Angeli C. 6:1, 6:2

Finale: Jarc A. – Suboch D. 7:5, 4:6, 6:3


DEKLETA

Četrtfinale
Petelinšek P. – Najzer K. 6:1, 6:2
Doberlet P. – Kovačič K. 3:6: 7:5, 6:4
Senica A. – Vnuk Z. 6:2, 6:1
Lanišek A. – Pernat M. 6:2, 6:4

Polfinale
Petelinšek P. – Doberlet P. 7:5, 6:1
Lanišek A. – Senica A.  7:6(4), 4:6, 7:5

Finale: Lanišek A. – Petelinšek P. 1:6, 6:1, 7:5

Preberite tudi: 
DP U18: Fantje odprli program v TK Branik Maribor, v torek na igrišče dekleta
DP U18: Laniškova izločila 2. nosilko, Petelinškova strla odpor Bogatinove
DP U18: Suboch izločil 1. in 6. nosilca, po dve prepričljivi predstavi Senice in Petelinškove
DP U18: Laniškova po tesni zmagi za naslov proti Petelinškovi, v finalu še Jarc in Suboch